Τεράστια δημοσιονομικά κενά διαπιστώνουν στην ελληνική οικονομία τόσο οι πιστωτές μας όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη και νέων μέτρων πέραν αυτών ύψους 5,5% του ΑΕΠ, (11,6 δισ. ευρώ) που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ από 4,5% που προβλέπει το μνημόνιο, ενώ η ανεργία αναμένεται να αγγίξει το 20%. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη του ΔΝΤ τοποθετούν την ύφεση στη χώρα μας για το τρέχον έτος στο 5,5% του ΑΕΠ, ενώ στο 5% διαμορφώνεται η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος και από 40 κορυφαίους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αγγίξει το 22% φέτος και το 23% το 2013. Να σημειωθεί ότι στην ίδια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για την ύφεση στο 3,7% και την ανεργία στο 19,2% φέτος.

Εξάλλου στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν τεράστια δημοσιονομικά κενά το 2013-2014 και το έλλειμμα για τα δυο χρόνια ανέρχεται συνολικά στο 5,5%». Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον περικοπές στις δαπάνες και συγκεκριμένα όταν η Ελλάδα αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της τον Μάιο του 2012.

Εν μέσω αυτού του κλίματος πραγματοποιούνται «σκληρές» διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να επιμηκυνθεί το μνημόνιο ως το 2015 και τουλάχιστον να καταστεί σταδιακή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Αυτό ήταν και το αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης με τη γενική του διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την επιδείνωση των εκτιμήσεων. Εάν τελικά το μνημόνιο παραταθεί κατά ένα έτος τότε η προσαρμογή των μέτρων θα γίνει σε τρία χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015 αντί για τη διετία 2013-2014 όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο. «Μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα το ΔΝΤ ανησυχεί για τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και στελέχη του εκφράζουν την άποψη ότι η παράταση του μνημονίου θα επιβληθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις καθώς εκτιμούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το ΔΝΤ προβλέπει ήδη την καταβολή 8,2 δις. ευρώ στην Ελλάδα το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να προετοιμασθεί, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013-2016 που περιλαμβάνει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) αλλά και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.