Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του Νίκου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση (επί θητείας του αδελφού του Γιώργου) διαπραγματεύτηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΧΩΡΙΣ τα κατάλληλα στελέχη.
Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού «λύνει» μετά από καιρό την «σιωπή του» και από τις σελίδες της Οικονομικής Επιθεώρησης (Ο.Ε.) ομολογεί πράγματα, που αφήνουν άναυδο και τον πλέον καλόπιστο κάτοικο αυτού του τόπου. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Νίκος Παπανδρέου «χτυπά» κατά καιρούς μέσω της Ο.Ε. βάλλοντας κυρίως κατά του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας τον οποίο έχει κατηγορήσει ευθέως για ελλιπή γνώση του οικονομικού παιχνιδιού, ανεπάρκεια και…αφέλεια στους (τότε) χειρισμούς του με τους τροικανούς. Βέβαια ο ίδιος ουδεμία αναφορά έχει κάνει για το, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου διορίστηκε σε μία τόσο νευραλγική θέση από τον ίδιο του τον αδελφό, πως ο σχεδιασμός είχε κεντρική κατεύθυνση ή ό τι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είχε προλειάνει το έδαφος από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση (επαφές με Στρος Καν, συναντήσεις με τον υπ΄ αριθμόν δύο της Goldman Sachs στο Κεφαλάρι κ.α.).


Ωστόσο η ομολογία του, και μάλιστα στην τελική ευθεία της σύντομης προεκλογικής περιόδου, φαίνεται πως έχει πολλούς αποδέκτες. Και ενδεχομένως, όπως εκτιμά πολιτικός παράγοντας, να βάζει υποθήκη για μία ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Παπανδρέου μετεκλογικά.  Όλα αυτά βέβαια είναι ελάσσονα, καθώς το μείζον αφορά στο κατάντημα της χώρας, στην εξαθλίωση του λαού και της αναπόφευκτης εκχώρησης εθνικού πλούτου, υποδομών κ.α. .  


Αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Παπανδρέου, πως η Τρόικα έστελνε στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα οικονομολόγους, ενώ η ελληνική πλευρά συμμετείχε με την «δεύτερη ομάδα».   
Στο ίδιο άρθρο του-παρέμβαση κάνει λόγο για ακατάλληλα στελέχη, ενώ γίνεται πιο καυστικός όταν παραδέχεται, πως «δεν υπήρξαν οι άνθρωποι εκείνοι που θα μπορούσαν να απαντούν με στοιχεία και να αντιπαρατίθενται, όταν προκύπτει η ανάγκη, προς τις ξένες ομάδες οικονομολόγων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που μας “επισκέπτονται”».


Δηλαδή παραδέχεται αφ΄ ενός την γύμνια του εγχώριου πολιτικού συστήματος αφ΄ ετέρου ομολογεί την προχειρότητα με την  οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου διαχειρίστηκε ένα τόσο ιστορικά σοβαρό ζήτημα. Με τις περίφημες δηλώσεις του «αμίμητου ύπαρχου» Γ. Παπακωνσταντίνου περί…Τιτανικού, με τις ευλογίες του αδελφού Γιώργου και με πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης- Μιχάλης Χρυσοχοίδης- να ομολογεί πως δεν…πρόλαβε να διαβάσει καν το Μνημόνιο.  


Ωστόσο για να αποδίδουμε τα του Παπακωνσταντίνου στον πρώην «τσάρο» και τα του Βενιζέλου στον πληθωρικό-επίδοξο κυβερνήτη της χώρας, ο Νίκος Παπανδρέου «φωτογραφίζει» εμφανώς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος ως συνεχιστής της οικονομικής πολιτικής (της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) ήταν αυτός που υπέγραψε τα χαράτσια στη ΔΕΗ, που …έδιωξε νύχτα την αντιπροσωπεία των δανειστών, που…που.

Για να μην ξεχνιόμαστε…   

 

Joffrey Postman