«Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά, πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ για τη χώρα μας.
Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές, ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

Αυτό τόνισε από το βήμα εκδήλωσης των εξαγωγέων ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισημαίνοντας ότι «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας εάν θέλουν η οικονομία να έχει μέλλον». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εξαγωγές θα συμβάλλουν ώστε έως τέλος του 2012 να έχουν ανακτηθεί τα 2/3 ή τα ¾ της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000, και το 2013 εκτίμησε ότι θα ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος σε σχέση με το 2000.

H υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου,  αναφέρθηκε στη σημασία της ποσοτικής διεύρυνσης του αριθμού των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρών start up και των Ελληνικών διαδικτυακών που ολοένα και ενισχύουν την παρουσία τους στο διεθνή στίβο. Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, περιορίσθηκε στη διαπίστωση ότι είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα για τους εξαγωγείς, σημειώνοντας ότι υπάρχει συζήτηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο αλλά η αποκατάσταση σταθεροποίησης, συνέχισε η ίδια, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η σχέση της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε στην τοποθέτησή της ότι στην ημερίδα δεν συμμετείχαν οι τράπεζες καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ. Λεκασάς αναφέρθηκε στην κόπωση των Ελληνικών εξαγωγών και ζήτησε να δημιουργηθεί Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας που θα απευθύνεται απευθείας στο Γραφείο πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και πρόεδρος των εξαγωγέων Κρήτης  κ. Αλ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από κοινού με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εξαγωγών για να βοηθήσει τη χώρας στο πλαίσιο των ενεργειών που αναλαμβάνει η Ομάδα Δράσης.