Εξομαλύνεται η κατάσταση στη Ρουμανία, αφού ο αριστερός πολιτικός Βίκτορ Πόντα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τράϊαν Μπασέσκου.  «Μόνον τον Πόντα υπέδειξαν, ως υποψήφιο πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τρία πολιτικά κόμματα, εύχομαι δε γρήγορα να καρποφορήσει η προσπάθειά του και να έχουμε νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος Μπασέσκου σε συνέντευξη Τύπου, που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Δέκα ημέρες είναι στη Ρουμανία η συνταγματική προθεσμία για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, εντός της οποίας πρέπει αυτός να καταρτίσει κυβερνητικό πρόγραμμα, να στελεχώσει την κυβέρνησή του και, τέλος, να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Νωρίτερα, το ρουμανικό κοινοβούλιο απέσυρε την εμπιστοσύνη του στον περίπου δύο μηνών κυβερνητικό, κεντροδεξιό συνασπισμό.


Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα λιτότητας μετά την εξέλιξη αυτή τινάζεται στον αέρα, με το ΔΝΤ να δηλώνει πως σταματά την επιθεώρηση του προγράμματος εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας μέχρι να έρθει σταθερότητα στην πολιτική.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας είχε εκλεγεί πριν από δύο μήνες, και έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης με 235 ψήφους κατά και 231 ψήφους υπέρ.