Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και την τροφοδοσία και εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων υπέγραψαν η βουλγαρική κρατική επιχείρηση ενέργειας Bulgarian Energy Holding (BEH) και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, το μνημόνιο υπεγράφη σήμερα. Το κείμενο υπέγραψαν
ο εκτελεστικός διευθυντής της BEH, Μιχάιλ Αντόνοφ και ο πρώτος αντιπρόεδρος της SOCAR, Κόσμπακχτ Γιουσίφζαντε, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Ντέλιαν Ντόμπρεβ. 


Το μνημόνιο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την προώθηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και τη μεταφορά του μέσω της βουλγαρικής επικράτειας στη νότια και ανατολική Ευρώπη και συνεπώς ενισχύει την υλοποίηση του σχεδίου του South Gas Corridor (που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία θάλασσα μέσω Τουρκίας περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα), σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.


Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία με την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας–Τουρκίας έως το 2014.

Αυτή θα είναι η πρώτη εναλλακτική οδός προμήθειας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο και διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών και την εδραίωση ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.


«Η Βουλγαρία θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα λάβει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν», υπογράμμισε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.