current views are: 1

27 Απριλίου 2012
Δημοσίευση14:47

Το υπουργικό της αναβολής: Τέλος του έτους η ανακεφαλαιοποίηση, από βδομάδα ή μετά τις εκλογές Τ.Τ.-ΑΤΕ και ιδιώτες πιστωτές

Προς τα τέλη του 2012 μετατίθεται, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στην Wall Street Journal, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Δημοσίευση 14:47’
αρθρο-newpost

Προς τα τέλη του 2012 μετατίθεται, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στην Wall Street Journal, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Προς τα τέλη του 2012 μετατίθεται, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στην Wall Street Journal, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αυτό συζητήθηκε σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Βάσει του προηγούμενου χρονοδιαγράμματος προγραμματιζόταν η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου έστω και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους να κινηθεί κάπως η πραγματική οικονομία. Ωστόσο από πλευράς υπουργείου τονίστηκε ότι παρόλο που είναι ακόμη πιθανός ο στόχος του Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται τελικά η όλη διαδικασία να μετατεθεί γύρω στον Δεκέμβριο.

Καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή αποδίδει την αλλαγή στάσης των δανειστών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε κυρίως τρεις ουσιώδεις παραμέτρους. Την επιδεινούμενη κατάσταση σε Ισπανία, Ιταλία και τους φόβους για διάχυσή της στην Γαλλία. Στην μετεξέλιξη του προσωρινού στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (που παράλληλα μεταλλάσσει την ΕΚΤ σε μια ευρωπαϊκή Federal Reserve) και τρίτον στην ρευστότητα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Είναι κοινό μυστικό πως οι δανειστές επικαλούμενοι άσχετους λόγους μετέθεσαν για μετά τις εκλογές την εκταμίευση προς την Ελλάδα, κεφαλαίων από τα οποία θα αποπληρώνονταν μέρος των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία, τους επαγγελματίες της αγοράς.
Ωστόσο για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες το ΤΧΣ θα μπορεί να προκαταβάλλει στους 4 μεγαλύτερους ομίλους της χώρας μέρος των κεφαλαίων που έχει δεσμεύσει για την χρηματοδότησή τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μέρος αυτών των κεφαλαίων δεν αποκλείεται να καταβληθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Πρακτικά θα εγκριθεί η δυνατότητα από τα 18 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει ότι θα παράσχει το ΤΧΣ μέρος αυτών να μπορεί να τα προκαταβάλλει ακόμα και πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειωτέον πως η ΤτΕ ετοιμάζει την β΄ έκδοση (και τελική) για τις τράπεζες ως αναφορά στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών τους. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν την προκαταβολή αυτού του πακέτου προς τις τράπεζες σε 5-5,5 δις. ευρώ.

Παράλληλα στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν τα θέματα για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χωρίς ωστόσο να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.  
Απόφαση δεν λήφθηκε επίσης και για το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα συγκληθεί νέο υπουργικό συμβούλιο για την συζήτηση των δύο αυτών θεμάτων.

Α.Κ.

Σχετικό θέμα: Aνακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 18 δισ. ευρώ


σχετικα αρθρα