Κάλεσμα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έκανε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην άρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung ότι «ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής», ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι προτίθεται να επιτρέψει το δημοσιονομικό σύμφωνο να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση.

Η ίδια ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης αξιοποίησης των «διαρθρωτικών κεφαλαίων» που έχει κατανείμει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλα πεδία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η ίδια πάντως είπε  ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου. «Δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Το έχουν υπογράψει 25 αρχηγοί κυβερνήσεων. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα έχει επικυρωθεί, στην Ιρλανδία θα γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό στα τέλη του Μαΐου σε πολλές χώρες-μέλη, και στη Γερμανία, το δημοσιονομικό σύμφωνο εξετάζεται από τα κοινοβούλια».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να γίνει ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου.

Οι δηλώσεις της εντάσσονται στην έμφαση που μοιάζει να δίνει τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία στο να συμφωνηθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, πέραν των επώδυνων αυξήσεων φόρων και των περικοπών των δαπανών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.