Δίνει και παίρνει …το τελευταίο διάστημα η σπέκουλα με τις ελληνικές εκλογές. Μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των εκλογών φουντώνουν και πάλι τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κορυφαίοι οικονομολόγοι αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επιδοθεί σε μια άνευ όρων προπαγάνδα, προκειμένου να υπενθυμίσουν στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους δανειστές της.

Το μήνυμα είναι ένα και σαφές: Ή η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ή η χώρα θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Πρώτη και καλύτερη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας διαχωρίζοντας μάλιστα τα ελληνικά κόμματα σε "υπεύθυνα" και σε "περιθωριακά".  

«Οι εκλογές είναι μια στιγμή κατά την οποία τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να φανούν γενναία και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Το να καταφύγει κανείς σε περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν δεν θα ήταν σοφή επιλογή από πλευράς του ελληνικού λαού» είπε.  

Επικίνδυνες, χαρακτήρισε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, τις ελληνικές εκλογές: «Βλέπω κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο» είπε και εξέφρασε το φόβο του «πως δεν θα υπάρξει μία ισχυρή πλειοψηφία που θα συνεχίσει το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα».  

Εκεί που γίνεται όμως το «μεγάλο πάρτι» είναι στον γερμανικό Τύπο. Οι Γερμανοί …φίλοι μας φαίνεται ότι ασχολούνται πιο πολύ και από εμάς τους ίδιους με τις ελληνικές εκλογές, φοβούμενοι όμως στην πραγματικότητα μήπως και τελικά χάσουν τα λεφτά τους.  

«Η 6η Μαΐου ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία ημέρα για το ευρώ», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Focus προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές εκλογές, απειλούν να μετατρέψουν την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ σε φιάσκο».  

Τις γερμανικές προθέσεις καθιστά ακόμη πιο σαφείς η Die Welt σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες».

Όπως ανέφερε στο δημοσίευμα της, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: «Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων. Η άλλη είναι επίσης τρομακτική αλλά παραπέμπει στο «παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας».  

«Θα διαλυθεί στις 6 Μαΐου το ευρώ;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus - Online που παρατηρεί ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό νόμισμα.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία. Ακόμη και από το απόλυτο μίνιμουμ ενός ποσοστού γύρω στο 36% βρίσκονται μακριά τα δύο κόμματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τις επιβαλλόμενες περικοπές».

Το καμπανάκι χτυπούν όμως και κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου θα είναι κρίσιμο, τόσο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, όσο και για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμα και εάν η χώρα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, με την πιθανή συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία εν μέρει οφείλεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα δεν αναμένεται να μειώσει το δείκτη του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζουν.  

Αυτά και άλλα πολλά γράφονται καθημερινά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το αν τελικά θα μας αφήσουν να φύγουμε τόσο εύκολα από το ευρώ, θα δείξει…


Αγγελική Κιλιντζόγλου