Πάει καιρός από τότε που ο Βλάντιμιρ Πούτιν ένιωθε κυρίαρχος στο παιχνίδι της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Η βαριά ανάσα της έλλειψης των φυσικών πόρων στη Ρωσία ακούγεται πίσω από την πλάτη του και πλέον με την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος.  
Για τον ρώσο πρόεδρο, η Ρωσική Αρκτική είναι το μέρος που θα δώσει στη χώρα του την ανάσα που χρειάζεται στον τομέα της ενέργειας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή ανεκμετάλλευτη με πλούσια κοιτάσματα τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο. 

Εν έτει 2012 όμως οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και ο Πούτιν ξέρει ότι για να επιβιώσει θα πρέπει να ανοιχτεί προς ξένους επενδυτές, μειώνοντας τους φόρους επί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κυρίως με συνάψεις συμφωνιών με εταιρείες του εξωτερικού.  

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι συμφωνίες της ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft με αλλοδαπές εταιρείες. 

Συμφωνίες που συνήφθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και μάλιστα παρουσία του ίδιου του Πούτιν.  
Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες λοιπόν η κρατική Rosneft προχώρησε σε δύο deals: με την Αμερικανική Exxon και με την Ιταλική Eni. 

Στην πρώτη περίπτωση, η συμμαχία Rosneft - Exxon θα επικεντρωθεί στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της Ρωσικής Αρκτικής,  deal που θα κοστίσει 3,2 δισ. δολάρια. Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι δύο εταιρείες θα διαθέσουν άλλα 200 δισ. δολάρια σε ανάλογα projects, καθώς οι 10 πλατφόρμες που θα χτιστούν κοστίζουν, όπως αναφέρει η Money Morning, 15 δισ. δολάρια η κάθε μια.  

Η Exxon θα κατέχει το 30% των δικαιωμάτων του μεγαλεπίβολου αυτού σχεδίου, ενώ για την Rosneft ανοίγει η αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως στο Δυτικό Τέξας και τις εξορύξεις πετρελαίου στο Basin.  
Την περασμένη Τετάρτη, η Rosneft προχώρησε στη δεύτερη συμφωνία, αυτή με την ιταλική Eni. 

Oι δύο εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν έως και 57 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη σχεδίων στην Θάλασσα του Barents και περίπου 55 δισ. δολάρια στη Μαύρη Θάλασσα. 
Την ίδια στιγμή, οι εργασίες εξερεύνησης αναμένεται να κοστίσουν 2 δισ. δολάρια, ενώ στη Θάλασσα του Barents πιστεύεται ότι υπάρχουν 3,3 δισ. τόνοι αργού πετρελαίου και 2,8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Μετά από τα δύο αυτά deals, σύμφωνα με το ρωσικό αλλά και το διεθνές Τύπο, σειρά θα έχουν και άλλες συνεργασίες με ξένες εταιρείες, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κάθε φορά να ανασάνει και λίγο περισσότερο, που θα του επιτρέψει να επενδύσει στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και να ενισχύσει την κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.     


Άγγελος Ανδρέου