Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια κρίση και τις απώλειες θέσεων εργασίας παγκοσμίως κρούει η ετήσια έκθεση "World of Work Report 2012" της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας που υπάγεται στον ΟΗΕ. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, 196 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι μέχρι το τέλος του 2011, ενώ η πρόβλεψη για το 2012 ανέρχεται στα 202 εκατ. και ποσοστό 6,1%. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, ο διευθυντής της ΔΟΕ, Ρέιμοντ Τόρρες τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σχεδόν σε όλες χώρες του κόσμου δεν έχουν συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη.

"Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν αποτέλεσμα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις σε περιόδους κρίσης τείνουνυνα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας" υποστήριξε ο Τόρρες. 

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΗΕ, οι μακροχρόνια άνεργοι ανά τον κόσμο αφορούν το 40% των ανέργων και ιδιαίτερα τις ηλικίες 25 έως 49 που ψάχνουν δουλειά για παραπάνω από ένα χρόνο.

Η αγορά εργασίας γενικά έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους 6 μήνες, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η ανεργία αφορά τα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκές Ένωσης. 

κοντόφθαλμη πολιτική της λιτότητας οδηγεί την Ευρώπη σε μεγαλύτερη κρίση σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, που μπορεί να βαθύνει μακροπρόθεσμα την ύφεση", είπε χαρακτηιρσιτκά ο διευθυντής της ΔΟΕ. 


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου