Την απόσυρση του νόμου που επιτρέπει σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία να μη συγχωνευτούν με τον ΕΟΠΥΥ ζητά η τρόικα, όπως αποκαλύπτει επιστολή που έστειλε το μέλος της τρόικας Ματίας Μορς στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Με τόνο που δεν χωράει συζήτηση, ο κ. Μορς απαιτεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο που επιτρέπει σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία να μην συγχωνευτούν με τον ΕΟΠΥΥ ως στις 31 Δεκεμβρίου και να μετατραπούν (εφόσον το θέλουν) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

«Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. Να σας θυμίσω ότι εμείς - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Μορς.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε τον Απρίλιο η κυβέρνηση, τα ταμεία ασφάλισης των μηχανικών, των γιατρών, των υγειονομικών, των νομικών και των συμβολαιογράφων έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΑΑ και μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ δεν εντάσσονται υποχρεωτικά στον ΕΟΠΥΥ, όπου βρίσκεται ήδη το 95% των ασφαλισμένων. Όπως τονίζει όμως ο Ματίας Μόρς στην επιστολή του, ακόμα κι αν γίνουν ιδιωτικά αυτά τα ταμεία, θα συνεχίσουν να βαρύνουν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

«Συνεπώς, ζητούμε να μας ενημερώσετε για τα συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσετε για να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα του νόμου του Απριλίου και να διασφαλίσετε ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με υπηρεσίες Υγείας θα έχουν συγχωνευτεί στον ΕΟΠΥΥ ως τον Ιούνιο του 2012», τονίζει ο κ. Μορς.

Με τον τρόπο αυτό η τρόικα θέλει να προλάβει την πιθανότητα αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών παροχών, καθώς διακρίνει ότι παρά την μείωση των συντάξεων που έχει ήδη αποφασιστεί και θα επιβληθεί στις 22 Μαΐου, η ύφεση θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τα έσοδα των ταμείων, στερώντας τους εισφορές.

Υπ. Υγείας: Λάθος ερμηνεία

Σε παρεξήγηση αποδίδει το υπουργείο Υγείας το αίτημα της τρόικας να ενταχθούν υποχρεωτικά στον ΕΟΠΥΥ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και όσα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερμήνευσε λαθεμένα τη σχετική ρύθμιση που είχε επικυρωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας έχει αποστείλει επιστολή στον κ. Μορς με την οποία εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ρύθμιση, διευκρινίζεται στην ενημέρωση.
Πηγή: Σκάι