Αυτή τη στιγμή, «διακυβεύεται, όχι μόνον η οικονομία της Κύπρου και η ευημερία των πολιτών της, αλλά και η εθνική της υπόσταση», τόνισε ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης


Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, ο κ. Ορφανίδης επισήμανε την ανάγκη σωστών χειρισμών σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την οικονομία της Κύπρου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα άμεσα. 


Ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και της πίεσης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. 


Στις αρχές του 2008, με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωζώνη, δήλωσε, η κυπριακή οικονομία ήταν εύρωστη και η χώρα απολάμβανε χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές, με επιτόκιο που κυμαινόταν γύρω στο 4% με 5% και με δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2007.

 
Το 2009, το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ ενώ, συνολικά, την περίοδο 2007-2009, άνοιξε ένα δημοσιονομικό χάσμα της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπλήρωσε. 


Αυτή η δημοσιονομική επιδείνωση είχε σοβαρές επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, κατέληξε.