Για σύγχυση μεταξύ των πολιτών σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.
«Υπάρχει μια τεράστια σύγχυση μεταξύ των πολιτών κυρίως από απόψεις που διατυπώνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν ασχολούνται με την απαιτούμενη προσοχή με το ζήτημα των ενισχύσεων που δόθηκαν προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνεται μια σύγχυση ανάμεσα στις εγγυήσεις που έχει δώσει το ελλ. Δημόσιο προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα καθώς επίσης και στα χρήματα στα οποία έχει δώσει προκειμένου να τους βοηθήσει να θωρακιστούν κεφαλαιουχικά» είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στην πραγματικότητα το Δημόσιο δεν έδωσε «πραγματικά» χρήματα στις τράπεζες αλλά έδωσε την εγγύησή του έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ξεπεράσουν δύο προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες. «Το πρώτο ήταν η μεγάλη διαρροή καταθέσεων που είχε παρατηρηθεί κάθε φορά που υπήρχε μια κρίση και μια ανησυχία, και το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις ομόλογα με τα οποία είχανε δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό έληγαν και οι τράπεζες είχαν ανάγκη από ρευστότητα» είπε.

Μάλιστα, ο ίδιος αναρωτήθηκε πως μπορούν και διατυπώνονται τέτοιες απόψεις. «Που θα έβρισκε το ελλ. Δημόσιο 200 δις; 200 δις είναι πρώτα –πρώτα το ετήσιο εθνικό εισόδημα πως θα εξασφάλιζε το ελλ. Δημόσιο το οποίο έχει στην διάθεσή του από φορολογικά έσοδα περίπου 50, τέσσερα  ετήσια φορολογικά έσοδα για να τα δώσει στις τράπεζες;».

Όσον αφορά στα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος. «Ζήτησα από το ΚΕΠΕ να κάνει μια μελέτη των δαπανών της χώρας και πάνω σε αυτές τις προτάσεις που θα καταθέσει το ΚΕΠΕ το επόμενο υπουργικό συμβούλιο όταν συγκροτηθεί θα πάρει τις αποφάσεις με την ιεράρχηση που θα κάνει για το ποιες από τις κατηγορίες των δαπανών θα μπορούσαν να περικοπούνε έτσι ώστε να εξασφαλιστούνε 11,5 δισ. ευρώ» κατέληξε.