Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για προετοιμασία ενός σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη στην ΕΕ που θα κινητοποιούσε 200 δισεκατομμύρια ευρώ προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν δεν βασίζονται σε καμιά πραγματικότητα», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" αναφέρθηκε χθες Κυριακή σ' ένα είδος "Σχεδίου Μάρσαλ" σε ευρωπαϊκή κλίμακα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις 200 δισεκ. ευρώ για προγράμματα υποδομής, τις ανανεώσιμες ενέργειες και τις τεχνολογίες αιχμής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει πολλές θέματα που ήδη συζητούνται εδώ και πολλούς μήνες από τους Ευρωπαίους: μεγάλα ευρωπαϊκά δάνεια (τα "project bonds"), έναν αυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός ταμείου το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σχετικό θέμα: Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ από την Κομισιόν