Ανέφικτους θεωρεί ο ΣΕΤΕ τους στόχους για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα από τον τουρισμό το 2012, βάσει των αποτελεσμάτων του α'’ διμήνου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται σημαντική πτώση τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα.


Η πτώση αυτή αναμένεται δυστυχώς να συνεχιστεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με δεδομένο ότι τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόστηκαν, ενώ  η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ. 


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογράμμισε πως «μια
χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%». 


«Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους».


Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη «πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του», υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ.