Μισοτιμής πουλάνε τα πλοία τους σε τούρκους επενδυτές οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet η οποία επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της GA Ferries, Γεράσιμου Αγούδημου.

Σύμφωνα με τον κ. Αγούδημο, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είναι έτοιμες να πουλήσουν τα πλοία τους για 80 με 100.000 ευρώ το ένα, δεδομένης της αδυναμίας πολλών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της GA Ferries, λέει η Hurriyet, απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Συγκοινωνιών της Τουρκίας, με την οποία αναφέρει πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις τουρκικές εταιρείες, τόσο για την αγορά ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας όσο και για αγορά πλοίου που λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Μάλιστα, ο κ. Αγούδημος αναφέρει πως η γραμμή Αϊβαλί - Λέσβος - Θεσσαλονίκη και η γραμμή Σμύρνη - Πειραιάς είναι δύο πολύ καλές και συμφέρουσες επενδύσεις για τους τούρκους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίστας θα μπορούσαν να είναι το θαλάσσιο πέρασμα της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η GA Ferries είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τουρκικές εταιρείες για πανομοιότυπα εγχειρήματα, ενώ έχει ήδη προτείνει δύο κτήρια στο λιμάνι του Πειραιά για τη στέγαση τους.

Και η τουρκική απάντηση

Η Hurriyet στο δημοσίευμα της φιλοξενεί και τις αντιδράσεις των τούρκων επιχειρηματιών, όπου η προεδρία του συνδέσμου τους απορρίπτει τις εν λόγω προτάσεις.

Ο τουρκικός τουρισμός αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον ελληνικό λένε οι Τούρκοι προσθέτοντας: "Είναι επικίνδυνο να ρίξεις χρήματα και να επενδύσεις σε μια χώρα όπου οικονομική σταθερότητα δεν υπάρχει".

Πάντως, μπορεί να το ξανασκεφτούν μόνο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου