Ολοένα και περισσότεροι ζάμπλουτοι και επιφανείς αμερικανοί κάνουν μία την απροσδόκητη έκκληση να... φορολογηθούν περισσότερο, δείχνοντας τη σκανδαλώδη εύνοια του περιβόητου «1%» εις βάρος των μικρομεσαίων.
 
Την αρχή έκανε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος ζήτησε την αύξηση της φορολόγησης (30%) γι' αυτούς με έσοδα άνω του ενος εκατ. δολαρίων και ακόμα περισσότερο για πάνω από 10 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση του «φόρου Μπάφετ» από την κυβέρνηση Ομπάμα, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο ίδιος τόνιζε δημόσια, για χρόνια τις αδυναμίες του αμερικανικού φορολογικού συστήματος και στις αρχές του 2011 δήλωσε ότι η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους στο αμερικανικό Δημόσιο από τον ίδιο!
 
Ο διάσημος συγγραφέας και μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ με άρθρο του -οικονομικό μανιφέστο για την ακρίβεια- στο Daily Beast ζήτησε την υψηλότερη φορολόγηση των εχόντων. Στο άρθρο με τίτλο «Φορολογήστε με, γαμώτο» (Tax Me, for F@%&’s Sake!) ο διάσημος συγγραφέας αναφέρει ότι αρκετοί πλούσιοι δινουν κομμάτι της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς «όμως αυτό δεν αρκεί». 
 
Ο Στίβεν Κινγκ θεωρεί ότι η φιλανθρωπική δράση του «1%» δεν αρκεί για να καλύψει τις εθνικές ευθύνες του αμερικανικού κράτους: την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση, την αποπληρωμή των πολεμικών χρεών. Άλλοι, αντιθέτως, κρατούν τα χρήματα για τον εαυτό τους περνώντας τα στους κληρονόμους τους, και ακολουθώντας το δόγμα «μην μας λέτε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά μας, εμείς θα σας πούμε». Ο συγγραφέας αναφέρθηκε με αιχμές στο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και εύπορο επιχειρηματία, Μιτ Ρόμνι, λέγοντας: «Δεν θέλω να απολογηθείς επειδή είσαι πλούσιος. Θέλω να ξέρεις ότι στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».
 
Η λίστα των ζάμπλουτων που θέλουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν σταματά στους Μπάφετ και Κινγκ. Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερους φόρους και πιστεύει ότι όλοι οι μεγιστάνες θα πρέπει να το κάνουν. Πρότεινε μάλιστα να πέσει το όριο της υψηλότερης φορολόγησης στα 200.000 δολάρια, όμως δεν πέρασε.
 
Στην ίδια λίστα συναντάμε το αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδιοκτήτη του CNN, Τεντ Τέρνερ, τον ιδρυτή της Farallon Capital Management, Τομ Στέιερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Black Rock, Mόρις Περλ, τον παραγωγό Νταγκ Λίμαν, μεταξύ άλλων.
 
Ο Στίβεν Κινγκ, πάντως κατέληξε στο άρθρο του, προειδοποιώντας ότι εάν η ανισότητα παραμείνει, οι αντιδράσεις του κινήματος του Occupy Wall Street θα είναι μόνο η αρχή και τίποτα σε αυτό που μπορεί να ακολουθήσει...
 
 
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
 
Με πληροφορίες από Daily Beast