current views are: 1

1 Μαΐου 2012
Δημοσίευση05:35

Προεκλογικές παροχές με άδεια ταμεία

Ακόμη και την τελευταία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες, οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν καθηλωμένοι στα γραφεία τους για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες στον τομέα τους.

Δημοσίευση 05:35’
αρθρο-newpost

Ακόμη και την τελευταία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες, οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν καθηλωμένοι στα γραφεία τους για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες στον τομέα τους.

Ακόμη και την τελευταία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες, οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν καθηλωμένοι στα γραφεία τους για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες στον τομέα τους. Όχι μην φανταστείτε ότι οι κινήσεις τους αφορούν στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσουν. Κοιτάζουν, με κάθε τρόπο, είτε να αναβάλλουν μέτρα που μπορούν να δυσαρεστήσουν το εκλογικό σώμα, είτε να «σπρώξουν» εγκυκλίους και αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή κάποιων ψηφοφόρων ευκολότερη. Ναι, σε άλλες προεκλογικές περιόδους, ενδεχομένως να ήταν περισσότερο γαλαντόμοι.

Τώρα όμως, τα πράγματα έχουν στενέψει και οι όποιες προεκλογικές παροχές γίνονται εκ των πραγμάτων με άδεια ταμεία.

Τα παραδείγματα που έχουν ήδη μαζευτεί –και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα- είναι ουκ ολίγα:

  • Δόθηκε εντολή να μην σταλεί κανένα ειδοποιητήριο για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009 παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι έτοιμη να ταχυδρομήσει περισσότερα από 200.000 ειδοποιητήρια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έγιναν αλλεπάλληλες οχλήσεις από την ΓΓΠΣ προς τη Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Και αυτός ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί –μαζί με δεκάδες άλλους φόρους και εισφορές- αμέσως μετά τις εκλογές.
  • Έχει ήδη παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι φωτιά και λαύρα και φρόντισαν ώστε καμία φορολογική δήλωση να μην κατατεθεί μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 6ης Μαίου.
  • Δόθηκε μια ακόμη παράταση στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία ώστε να μην συνωστίζεται ο κόσμος στις Δ.Ο.Υ έξι ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες.
  • Εκδόθηκε η απόφαση για την εξαγορά έως και 1200 ενσήμων στα βαρέα και ανθυγιεινά με ελάχιστο κόστος (μόλις 47 ευρώ τον μήνα). Με την απόφαση αυτή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι των οποίων το επάγγελμα αποχαρακτηρίζεται, αποκτούν το δικαίωμα να εξαγοράσουν έως και 1200 ένσημα, να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ουσιαστικά να διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης έως και πέντε χρόνια νωρίτερα.
  • Μετατοπίστηκε για μετά τις εκλογές η μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων με το επιχείρημα ότι δεν ήταν έτοιμη η ΗΔΙΚΑ. (η υπηρεσία που υπολογίζει τις συντάξεις και φροντίζει για την κατάθεση των ποσών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Η σφαγή τόσο των κύριων όσων και των επικουρικών συντάξεων, θα φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων 15 ημέρες μετά τις εκλογές δηλαδή από τις 22 Μαίου (τουλάχιστον για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ).
  • Δόθηκε… υποσχετική για βελτίωση του νόμου για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών ακόμη και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά αντί να προωθηθούν στην ώρα τους (το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο εδώ και μήνες) έμειναν πίσω με το επιχείρημα ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ. Υποτίθεται ότι η ΕΚΤ έχει πλέον συναινέσει και ότι ο νόμος θα προχωρήσει ακόμη και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει συμβεί.
  • Τακτοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες με όσους επιχειρηματίες επλήγησαν κατά τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε καθυστέρηση ούτε από τον υπουργό Εργασίας, ούτε από τον υπουργό Οικονομικών που φρόντισαν εγκαίρως να υπογράψουν τα κείμενα ώστε και η καταβολή των εισφορών να αναβληθεί για αργότερα και οι επιχειρηματίες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, να πάρουν εγκαίρως τις αποζημιώσεις τους. 
Αρίστος Οικονομίδης 

σχετικα αρθρα