Περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ οφείλει το ελληνικό κράτος στα Ελληνικά Ναυπηγεία (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) από την αθέτηση των όρων των συμβάσεων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών».
Σύμφωνα με επιστολή της διοίκησης της εταιρείας προς τους εργαζόμενους που υπογράφει ο κ. Boulos Hankach, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων «δεν είχε ποτέ την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι προς την εταιρεία τους».

«Πιστεύω, ότι αυτό το αποδείξαμε το τελευταίο έτος και από πλευράς μας, καθώς συνεχίσαμε να πληρώνουμε κανονικά τη μισθοδοσία όλων των εργαζομένων, παρά το γεγονός, ότι δεν μας καταβλήθηκαν από το Ελληνικό κράτος τα οφειλόμενα ποσά» τόνισε ο ίδιος.

Όπως εξηγεί, οι λόγοι που οδήγησαν την διοίκηση στο να λάβει την απόφαση για εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων είναι τρεις:

1. Το Ελληνικό κράτος έχει αθετήσει τους όρους των συμβάσεων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ & ΠΟΣΕΙΔΩΝ και οφείλει στα ΕΝΑΕ ποσά, που υπερβαίνουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
2. Τα ΕΝΑΕ στερούνται εργασιών, ούτε και μπορούν να αναλάβουν έργα, τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και από ναυτικά τρίτων χωρών.
3. Τα ΕΝΑΕ βρέθηκαν αντιμέτωπα  με απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από έναν κρατικό οργανισμό.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ και αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για αυτή την κατάσταση, που ουσιαστικά εξανάγκασε τη Διοίκηση της εταιρείας να πάρει την απόφαση εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό το μέτρο είναι η άμεση συνέπεια της, για μια φορά ακόμα, αποτυχίας του Ελληνικού κράτους να υλοποιήσει τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του, όπως επίσης και στο να ανταποκριθεί στις ευθύνες του» αναφέρει ο κ. Boulos Hankach.

Παράλληλα, όπως σημειώνει,  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε γραπτή δέσμευση ότι θα ανταποκριθεί (με αντικειμενικό τρόπο) στις συμβατικές του υποχρεώσεις και τις σχετικές ευθύνες του αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Μία ακόμη «δέσμευση» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συζητήσουμε εκ νέου (ειδικά όταν είμαστε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εδώ και ένα έτος) δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή» τονίζει ωστόσο ο πρόεδρος της εταιρείας και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό, έχει υποβάλλει προς την Privinvest το αίτημα να καλύψει αυτή, για τον μήνα Απρίλιο μόνον, και ευθέως προς όφελος των εργαζομένων, τη διαφορά μεταξύ της πλήρους μισθοδοσίας και αυτής που προκύπτει από την νόμιμη εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, υπό τη μορφή μίας ειδικής εξαιρετικής και με επιφύλαξη πληρωμής.