Στο επίκεντρο του σημερινού Ecofin βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η προθεσμία για την υιοθέτηση της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» λήγει το καλοκαίρι. 


Οι νέοι κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.


«Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αποτελέσει κλειδί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη», τόνισε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών, Γιάτσεκ Ρόστοβσκι.


Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.


Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία σήμερα, αλλά θεωρούν ότι θα υπάρχει μια ειδική σύνοδος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 15 Μαΐου.


«Οι διενέξεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Αλλά οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες», σχολίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.


Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία αναμένεται να εκλέξει τον πρόεδρο της στα τέλη του Μαΐου.