Εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετηθεί επικεφαλής του Eurogroup, η Γερμανία θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης, υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ωστόσο στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γιούνκερ υποστηρίζει το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για τη θέση του επικεφαλής στο Eurogroup» τονίζεται ότι ορισμένοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επιλογή του Σόιμπλε, με το επιχείρημα ότι θα έστελνε μήνυμα ότι η Γερμανία διοικεί σε απόλυτο βαθμό την ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μετατρέψεις ένα «γεράκι» σε μετριοπαθή, από το να τον βάλεις να προεδρεύει στην ομάδα των Υπουργών από 17 διαφορετικές χώρες, όπου θα πρέπει να συμβιβάζει 17 διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν τελικά ο Σόιμπλε τοποθετηθεί επικεφαλής του Eurogroup, η Γερμανία θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που κατέχει τώρα τη θέση του επικεφαλής του EFSF είχε την ελπίδα να παραμείνει ως επικεφαλής του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM που θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου. «Εάν όμως ο Σόιμπλε πάρει τη θέση του Γιούνκερ, τότε η Γαλλία και η Ισπανία θα διεκδικήσουν την προεδρία των ταμείων», καταλήγει το δημοσίευμα.


Σχετικό θέμα: Λάβρος Γιουνκέρ κατά Γαλλίας- Γερμανίας