Παρόλο που η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας παραμένει αβέβαιη και οι εμπορικές ροές παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα, οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ) παγκοσμίως αποδεικνύονται ανθεκτικές. 


Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young, οι ΤΑΑ πρόκειται να αναπτυχθούν με ρυθμό 5,3% το 2012 και 6,3% το 2013. 


Παρά τη μείωση της οικονομικής ευρωστίας σε πολλές αγορές κατά το β' εξάμηνο του 2011, οι δημογραφικές τάσεις και τα πραγματικά εισοδήματα, τα οποία αυξάνονται μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσουν την κατανάλωση.


Η απρόσμενη ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένες ΤΑΑ προς τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012 σημαίνει ότι οι οικονομίες αυτές θα συνεισφέρουν πάνω από το μισό στην παγκόσμια ανάπτυξη κατά την επόμενη τριετία, αναφέρεται στην έκθεση.
 

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη δεν επηρέασε μόνο τις ευρωπαϊκές ΤΑΑ αλλά και όσες έχουν οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή. Για παράδειγμα, οι πιο αδύναμες προοπτικές επηρεάζουν τις αφρικανικές ΤΑΑ όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Γκάνα όπου το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωζώνη.


Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η αυξημένη ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές από μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης θα επηρεάσει την ανάπτυξη σε μια σειρά από διαφορετικές χώρες των οποίων η ανάπτυξη στηρίζεται σε κεφαλαιαγορές, όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και το Χονγκ Κονγκ.
 

Όσον αφορά στις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDIs) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ΤΑΑ, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αυτές παρέμειναν αρκετά ισχυρές, ενώ χώρες της αναπτυσσόμενης Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά. Οι εισροές όμως ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου προς τις ΤΑΑ μειώθηκαν αισθητά κατά το β' εξάμηνο του 2011.


Η εταιρεία τονίζει επίσης στην έκθεσή της ότι η θετική ψυχολογία μεταξύ των διεθνών επενδυτών στις αρχές του 2012, υποβοηθούμενη από την αυξημένη ρευστότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συνέβαλε καταλυτικά στη γρήγορη άνοδο αρκετών ΤΑΑ, καθώς και σε νομίσματα που είχαν υποτιμηθεί κατά τους τελευταίους μήνες τους 2011. Όπως λέει, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα στηρίξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα συμπιέσει τον πληθωρισμό, μολονότι οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν ξανά ανοδικές τάσεις.