Την ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων ενάντια στα μέτρα λιτότητας εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε δημόσια συζήτησή του με τον Νομπελίστα της οικονομίας Γιόσεφ Στίγκλιτζ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν κινείται πολύ καλά σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Αφιερώνει μεγάλη ενέργεια στην οικοδόμηση των θεσμών που δεν διαθέτει. Κάτι που, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να μην οδηγήσει σε ανάπτυξη». Παράλληλα, είπε προβλέπει σύντομα ανάπτυξη στην Ιταλία.

Από την πλευρά του του, ο νομπελίστα οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι «η πολιτική λιτότητας, από μόνη της, δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα. Αν δεν συνοδευτεί από άλλες παρεμβάσεις, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει, αλλά, αντιθέτως, να χειροτερέψει την κατάσταση. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι καμία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν ανέκαμψε σύντομα, μόνο με την συνταγή της λιτότητας».

Ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι «η κατάσταση, με αυτά τα δεδομένα, θα χειροτερέψει» και συμβούλεψε τον Μάριο Μόντι, «να μην επικεντρωθεί τόσο στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, αλλά στην αύξηση των αποδοχών των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν οι δαπάνες».

Ο αμερικανός οικονομολόγος τόνισε ότι «είναι η ανεργία που, όταν αυξάνεται παράγει έλλειμμα, και όχι το αντίθετο».