Χωρίς τη σύναψη συμφωνίας για τη θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων για τις τράπεζες ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συμφωνία για την θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων για τις τράπεζες, κυρίως εξαιτίας της βρετανικής αντίστασης, και τώρα πρόκειται να συζητήσουν εκ νέου στην επόμενη συνάντηση στις 15 Μαΐου.


Μετά από 16 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις «κόλλησαν» στο πότε οι χώρες μπορούν να κάνουν πιο αυστηρούς τους τραπεζικούς κανονισμούς και να αυξάνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΕ για το πόσο κεφάλαιο πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες.


Μια πρόταση της Δανίας, που έχει και την προεδρία της ΕΕ, ήταν να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν την προστασία από τα ρίσκα κατά 5% έναντι της εγχώριας και μη ευρωπαϊκής έκθεσης.


Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπουρν ήταν μία από τις πιο "δυνατές" φωνές που ήταν υπέρ του να αποκτήσουν την επιπλέον ευελιξία οι κυβερνήσεις. Είπε επίσης, ότι η Βρετανία θα πιέσει για την λεγόμενη μακροοικονομική προληπτική εποπτεία, όπως για παράδειγμα οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να χαλιναγωγήσουν τις αγορές κατοικιών.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους  στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, αψηφώντας μια προειδοποίηση χθες από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι ενδεχόμενη αποτυχία κατάληξης σε μια συμφωνία ήδη από τη χθεσινή συνάντηση, «θα ήταν επικίνδυνη».

Εάν δεν επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση στις απόψεις, τότε η απόφαση θα ληφθεί με πλειοψηφία. Η συμφωνία των υπουργών θα λειτουργήσει σα βάση για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν αργότερα στο μήνα.

Η ΕΕ έχει διορία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013 για την υιοθέτηση των κανόνων που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.