Παρά το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες, αυτές κατάφεραν από το 2000 να εισάγουν όπλα αξίας μεγαλύτερης των 2,2 δισ. δολαρίων. Αυτό αναφέρει έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αν και την περίοδο αυτή ίσχυαν 25 διεθνή εμπάργκο, τα οποία επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και περιφερειακοί οργανισμοί, πολλές χώρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικό οπλοστάσιο. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την Βιρμανία με 600 εκατ. δολάρια το διάστημα 2000-2010, το Ιράν με 547 εκατ. δολ. από το 2007 ως το 2010 και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 124 εκατ. δολ. από το 2000 ως το 2002.

Για την οργάνωση, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η υπογραφή μιας δεσμευτικής συνθήκης που θα καθορίζει το εμπόριο συμβατικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον ΟΗΕ θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου η διαπραγμάτευση διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο κλασικών όπλων.
Η Oxfam αναφέρει το παράδειγμα της Συρίας, βασικός προμηθευτής της οποίας είναι η Ρωσία. Η Δαμασκός αγόρασε το 2010 έναντι 167 εκατομμυρίων δολαρίων σύστημα αντι-αεροπορικής άμυνας και έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων ελαφρά όπλα και πυρομαχικά. Μέρος αυτών των όπλων «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων», υποστηρίζει η οργάνωση.