Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη συζήτηση για ανάπτυξη, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στη Βαρκελώνη. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι ακόμα η Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. 

"Παρά το ότι υπάρχει μια προοπτική ανάκαμψης μέσα στο 2012, εν τούτοις η Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τους καθοδικούς κινδύνους", είπε ο Ντράγκι. 

Σε σχέση με την ανάπτυξη και την τροποποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο τραπεζίτης υποστήριξε ότι θα φυσικά και θα πρέπει να μπει στην ατζέντα, όμως αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλαδή τα μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό Σύμφωνο Ανάπτυξης, χωρίς να επηρεάζεται το ήδη υπάρχον Δημοσιονομικό Σύμφωνο. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη  αναμένεται να διατηρηθεί στο 2% που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ για το 2012. 

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Αμετάβλητο
θα παραμείνει το βασικό επιτόκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. 

Έτσι λοιπόν, το επιτόκιο θα παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ποσοστό που διατηρείται από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Επιπλέον, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν στο 1,75% και 0,25%. 

Η απόφαση αυτή επιβεβαίωνει τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς  τράπεζες και επενδυτικές ανέμεναν σταθεροποίηση του επιτοκίου. 


Σχετικό θέμα:

Ντράγκι: «Έπεσε» έξω στις προβλέψεις για ανάπτυξη