current views are: 1

3 Μαΐου 2012
Δημοσίευση12:42

Ποιοι δικαιούνται προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απεστάλη η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.

Δημοσίευση 12:42’
αρθρο-newpost

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απεστάλη η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απεστάλη η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.
Σύμφωνα με την απόφαση στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.1992 σε Φορείς ή Κλάδους Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στο κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ (ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), του Ταμείου Συντάξεων του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΕΤΕ), του (πρώην) Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΤΕ), των κλάδων σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (ΤΑΠΑΕ-Ε), του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ, Του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΑΤΕ), του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ), του Ταμείου Συντάξεως και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), καθώς και στους αντίστοιχους φορείς, τομείς και κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας.
Για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής έχουν εφαρμογή αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.2084/92 όπως ισχύουν, για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας.
 
Προϋποθέσεις για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης
 
Δυνατότητα υπαγωγής έχει κάθε πρόσωπο του άρθρου 1, εφόσον συγκεντρώνει αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) έχει διακόψει ή διακόπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης ) την υποχρεωτική ασφάλισή του στα Ταμεία και Κλάδους του άρθρου 1 και δεν παρέχει εξαρτημένη εργασία ασφαλιστέα σε φορέα ασφάλισης μισθωτών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής του στην προαιρετική ασφάλιση της απόφασης αυτής.
β) ήταν ασφαλισμένος κατά την ημερομηνία ένταξης των Ταμείων και Κλάδων του άρθρου 1της απόφασης αυτής στην υποχρεωτική ασφάλιση του αντίστοιχου Ταμείου ή Κλάδου.
γ) i) έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση των Ταμείων και Κλάδων του άρθρου 1 της απόφασης αυτής πριν από την τελευταία ημέρα εργασίας του στην ασφάλιση των ίδιων Ταμείων και Κλάδων και υποβάλει έγγραφη αίτηση εντός προθεσμίας 12 μηνών από την τελευταία ασφάλισή του στα Ταμεία και στους Κλάδους αυτούς ή, ii) έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.000 ημέρες ή 10 έτη ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της παραπάνω αίτησης.
δ) κατά την υποβολή την αίτησης δεν δικαιούται, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και Κλάδων του άρθρου 1, σύνταξη αναπηρίας.

Καταβολή εισφορών
 
Οι ασφαλισμένοι που συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους υποχρεούνται να καταβάλλουν κατά μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου του φορέα ή τομέα ή κλάδου στον οποίο υπήγοντο i) για κύρια ασφάλιση σύμφωνα με τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται στην παρ. 3 του αρ. 2 του ν.3655/2008, στη παρ. 2 του αρ 38 του ν.3522/2006 (ΤΣΠ-ΑΤΕ ΦΕΚ 276 Α΄ ) , στην ΚΥΑ Φ10048/26904/1732/27-2-2004 (ΤΑΠΙΛΤ- 402Β/27-2-2004) και στην ΚΥΑ Φ10023/17105/1054/6-7-2007 (ΤΣΕΑΠΓΣΟ – 1227Β/17-7-2007) και ii) για επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και ασθένεια με βάση τα ποσοστά εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου όπως ισχύουν κάθε φορά στον αντίστοιχο φορέα, τομέα και κλάδο.

Οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης και δεν μπορεί να είναι κατώτερες από το 25πλάσιο του ΗΑΕ όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των εισφορών περισσότερο από τρείς μήνες από τότε που είναι απαιτητές ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρόσθετα τέλη.

Μη συνυπολογισμός της προαιρετικής ασφάλισης στα ΒΑΕ
 
Ο χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης δεν συνυπολογίζεται ως χρόνος διανυθείς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


σχετικα αρθρα