Η φορολογική μας ιστορία, θυμίζει όντως ανέκδοτο.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1.    Επιβάλλαμε ως δίκαιο μέτρο τη φορολόγηση της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών στο χρηματιστήριο αλλά παρά το γεγονός ότι ψηφίσαμε το μέτρο, δεν το εφαρμόσαμε ποτέ καθώς προτιμήσαμε να το βουλιάξουμε στις παρατάσεις. Αλλάξαμε τουλάχιστον τρεις φορές τον τρόπο φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων για να καταλήξουμε τελικώς στο ότι πρέπει να υιοθετηθεί το σύστημα που ίσχυε μέχρι και το 2009 (!).

2.
    Αλήθεια ποιος ξέχασε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του 2009 για φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα; Τρεις φορές χρειάστηκε να αλλάξει ο νόμος για να αντιληφθούν στην Καραγεώργη Σερβίας το ανέφικτο.

3.
    Θεωρήσαμε ότι είναι ο ορισμός της φορολογικής δικαιοσύνης, το ρετιρέ μιας πολυκατοικίας στο Κολωνάκι να πληρώνει τον ίδιο φόρο με μια αποθήκη στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

4.    Και ότι δεν τρέχει απολύτως τίποτα αν επιβάλλουμε ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων –φόρο στον φόρο δηλαδή- προκειμένου να αποκτήσουμε τα ακριβότερα καύσιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

5.    Τι και αν δεν μπορέσαμε επί δύο χρόνια να εισπράξουμε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έναν φόρο ο οποίος βαρύνει τους έχοντες περιουσία άνω των 400.000 ευρώ έκαστος; Οι μικροϊδιοκτήτες να είναι καλά για να πληρώνουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Και φυσικά, δεν σταματήσαμε σε αυτά.

6.    Καθιερώσαμε σύστημα τεκμηρίων το οποίο πατάει στην εξής παραδοχή: η δαπάνη για τη συντήρηση ενός ΙΧ 2500 κυβικών είναι 13.300 ευρώ. Αν είναι δυνατόν να μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί ένα τέτοιο όχημα για έναν ολόκληρο χρόνο ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. Και μην μπερδεύεστε. Αυτά είναι μόνο για τις βενζίνες, την ασφάλεια και το service. Αν υπάρχει και δάνειο, αυτό υπολογίζεται ξεχωριστά ως τεκμήριο.

7.    Ύστερα, λύσαμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με το μέτρο των αποδείξεων. Αφού μοιράσαμε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους Έλληνες με τις υψηλότερες φορολογικές δηλώσεις επιβραβεύοντάς τους για το γεγονός ότι συνέλεξαν τις αποδείξεις του supermarket, στη συνέχεια κάναμε πίσω αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της ζημιάς. Ούτε αυτό πειράζει όμως. Διότι θεσπίσαμε συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες αντίστοιχους της Σουηδίας και της Δανίας για να καλύψουμε τη ζημιά.

8.    Και τώρα, επανερχόμαστε δριμύτεροι να επιβάλλουμε σε όλους τους Έλληνες τη φοροκάρτα και να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

9.    Ευτυχώς καταλάβαμε από νωρίς ότι τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Κι ετοιμάσαμε καινούργιο κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ο οποίος είναι έτοιμος εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Δεν πειράζει. Χρόνος υπάρχει. Θα τον ψηφίσουμε τον Ιούνιο όταν θα κάνουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τότε θα λύσουμε και άλλα ζητήματα.

10.    Όπως το να μην φορολογούνται δύο επιχειρήσεις που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο, μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετική μορφή. Όπως το να διαθέτουμε υπερσύγχρονη μηχανογράφηση η οποία θα επιτρέπει στον ελεγκτή με το πάτημα ενός κουμπιού να βλέπει πόσα χρήματα έχουμε στις 28 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και πόσες κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος καταναλώνουμε (για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει σωστά ούτε η ηλεκτρονική εφαρμογή με τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων). Όπως το να συλλαμβάνουμε τους φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες παρακολουθώντας –μέσω αντικειμενικών κριτηρίων- ακόμη και τις μεταβολές που κάνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Όλα αυτά δεν συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια. Είναι η φορολογική ιστορία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Για κάποιες από τις πτυχές αυτής της ιστορίας, ενδεχομένως να ευθύνεται η τρόικα.
Τα περισσότερα όμως είναι ελληνικές «πατέντες». Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υποσχέσεις περί δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος το οποίο θα ανακατανείμει τα φορολογικά βάρη, μόνο ως ανέκδοτο ηχούν στους έχοντες γνώση της πραγματικότητας. Πόσο μάλλον όταν αυτό το σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε 45 ημέρες από σήμερα. Για όσους προσβλέπουν ακόμη στο «θαύμα» υπομονή. Έξι εβδομάδες είναι, θα περάσουν.


Αρίστος Οικονομίδης