Διάχυτη πλέον η βεβαιότητα, πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κρίνει μόνο τις ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο αλλά θα καθορίσει τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία.

Στην ίδια θέση όμως βρίσκονται πρεσβείες ξένων κρατών, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και «μεγάλα συμφέροντα» που ποντάρουν σε κάθε λογής σενάριο για την «επόμενη ημέρα» από την Ελλάδα, την Γαλλία μέχρι την μορφή της ίδιας της Ευρώπης.


Στις προειδοποιητικές έως φοβικές εκθέσεις και αναλύσεις των ξένων οίκων προφανώς και κρύβεται ο εκβιασμός τους προκειμένου να προκύψει ένα επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα. Αναμφίβολα εμπεριέχεται πραγματική ανησυχία και προβληματισμός για την κλίση, που θα μπορούσε να λάβει το ευρωπαϊκό ντόμινο εάν «πέσει» το ελληνικό ή το ισπανικό «τουβλάκι» .


Το μήνυμα, που στέλνουν τα ξένα κέντρα δεν χωρά πολλές παρερμηνείες και ηχεί σχεδόν μονότονα τις τελευταίες εβδομάδες: Στηρίξτε ισχυρή κυβέρνηση ειδάλλως χρεοκοπείτε. Είναι βέβαια άξιον απορίας, πως τίθεται εκ νέου το ίδιο δίλημμα (που είχε τεθεί και προ υλοποίησης του PSI +) πως παρά τα όσα μας διαβεβαιώθηκαν η Ελλάδα παραμένει υπ΄ αριθμόν ένα υποψήφια χώρα-μέλος για έξοδο από την Ευρωζώνη και ότι ο κίνδυνος παραμένει ισχυρότατος. Ενδεικτική είναι η εικόνα της αγοράς ελληνικών ομολόγων με τα spreads να έχουν ενισχυθεί και πάλι προς τα ιστορικά υψηλά που είχαν εκτιναχθεί πριν την αναδιάρθρωση του χρέους.


Από τον Fitch Ratings, την Bank of America/Merrill Lynch μέχρι την UBS οι  προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά και τα σενάρια, που εξετάζονται είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης. Μάλιστα ο ελβετικός οίκος εκτιμά, πως «ο σχηματισμός κυβέρνησης με βασικό ενδεχόμενο το συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποτελεί πλέον σενάριο που όπως φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον τόσο πιθανό». Έτσι σημειώνει η UBS «ανοίγεται ο δρόμος για νέες εκλογές στις 10 Ιουνίου».

«Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα με αρκετούς βουλευτές, ο αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας θα είναι μεγάλος», σχολιάζουν οι αναλυτές της Lloyds Bank. Hedge funds και κάθε λογής… κερδοσκόποι έχουν λάβει θέσεις μάχης ποντάροντας στην εκλογή μη φιλικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία ποντάρισμα που έχει ανεβάσει στο ζενίθ την αβεβαιότητα και την αστάθεια (σύμφωνα με την Swiss Investment Managers).


Τα πιθανά μετεκλογικά ενδεχόμενα εξετάζουν ενδελεχώς τραπεζικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες γνωρίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη δύναμη επηρεασμού των εξελίξεων. Αφ΄ ενός γιατί η πολιτική ρευστότητα τους ξεπερνά, αφ΄ ετέρου επειδή οι ξένοι δανειστές (Τρόικα, Βερολίνο κ.λ.) διαθέτουν  κεφάλαια, ζωογόνα για την επιβίωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Όπως μας σημείωναν υψηλόβαθμοι παράγοντες οι ελληνικές τράπεζες είναι στο… καναβάτσο και χάρη στις εγγυήσεις των 18 δισ. ευρώ (που παρέχουν οι δανειστές ) παραμένουν όρθιες. Τα σενάρια, που εξετάζονται περιλαμβάνουν από θετικές μέχρι ακραία αρνητικές εξελίξεις. Το καλύτερο που θα μπορούσε να προκύψει (αλλά μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις) αφορά στην συγκρότηση  ισχυρού κυβερνητικού σχηματισμού (με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να ξεπερνούν άνετα το 50% εκλέγοντας τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι απαραίτητες 2-3 διαρθρωτικές αλλαγές (αιχμή παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις) υλοποιείται απρόσκοπτα έως το τέλος του 2012. Ο κλάδος παίρνει ουσιαστικές ανάσες και σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα δάνεια προς μικρομεσαίους, την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου (οι οφειλές ξεπερνούν τα επτά δις. ευρώ) τα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν, το Χρηματιστήριο (με αιχμή τις τράπεζες) αντιδρά θεαματικά προς τις 800-900 μονάδες.


Το μεσαίο σενάριο, που σύμφωνα με την UBS συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ακολουθεί νέα εκλογική αναμέτρηση. Είτε στα μέσα Ιουνίου είτε αργότερα. Το αναπόφευκτο σοκ (για τις τράπεζες, το ΧΑ, τα ελληνικά ομόλογα, τις ευρωπαϊκές αγορές) είναι σχετικά βραχύβιο και σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμο. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί προφανώς από το αποτέλεσμα που θα προκύψει τότε.

Και φτάνουμε στο ακραία αρνητικό σενάριο, το ενδεχόμενου του ζόφου, όπως μας έλεγε ανήσυχος κορυφαίος επιχειρηματίας. Σημείωνε δε, πως οι τελευταίες προειδοποιήσεις του Fitch περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ως πιθανότερο εναλλακτικό σενάριο δεν είναι ακόμη ένας φοβικός-εκβιαστικός τακτικισμός των δανειστών αλλά ένα σενάριο που πράγματι εξετάζεται.


Το περίεργο είναι, πως ουδείς από τους ανθρώπους της αγοράς δεν φαίνεται να εξετάζει ένα ακραία θετικό ενδεχόμενο. Θεαματική ανατροπή στο νήμα με τον Ν. Σαρκοζί να επανεκλέγεται και σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τουλάχιστον 170 βουλευτές φαίνεται, πως συγκεντρώνει θεωρητικές μόνο πιθανότητες. Αντιθέτως τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες, αναφορές από το Παρίσι πως ο συντηρητικός πολιτικός μειώνει με 47,5% την ψαλίδα από το 52,5% που φέρεται να συγκεντρώνει Φρ. Ολάντ.  


Joffrey Postman