Τουλάχιστον 600 δήμαρχοι της Ιταλίας υιοθέτησαν την πρόταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν συντονιστή της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, για «φορολογικούς αντιρρησίες συνείδησης» και δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μαρόνι, η φορολόγηση αυτή είναι «βαθύτατα άδικη» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους δημάρχους της γειτονικής χώρας να μην προχωρήσουν στην είσπραξη του χαρατσίου.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος επισήμανε πως «όποιος παροτρύνει τους πολίτες να μην καταβάλλουν τον φόρο κατοικίας ευθύνεται για φοροδιαφυγή».

«Δεν στηρίζουμε την φοροδιαφυγή, αλλά θεωρώ ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει … συμφωνώ με τους πολιτικούς που ζήτησαν μια άμεση και σοβαρή αναθεώρηση», απάντησε ωστόσο ο Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Δήμων Anci.

Αξίζει να σημειωθεί ο πρωθυπουργός επανέφερε σε ισχύ φέτος την φορολόγηση του σπιτιού που χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ελπίζει να εξασφαλίσει, συνολικά, 11 δισ. ευρώ από την πληρωμή του φόρου ακινήτων. Άλλα 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταλήξουν στα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί από τους Ιταλούς μέχρι την 18η Ιουνίου. Σύμφωνα, όμως, με πολλούς σχολιαστές, μέχρι την πληρωμή της τρίτης δόσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να έχει αποφασισθεί νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.