Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ισχυρό άνδρα της MIG και τέως μη εκτελεστικό πρόεδρο της Marfin Popular Bank, που μετονομάστηκε σε Λαϊκή Τράπεζα. 

 

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως η MIG έχει επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν απέκλεισε τη συγχώνευση Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, ενώ επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να συμμετάσχει και η MIG, είναι να γίνει διαγνωστικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών από την Blackrock.


Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, για τον οποίο είπε ότι άλλα έλεγε πριν από τρεις μήνες και άλλα σήμερα. Συγκεκριμένα, είπε, «τον Δεκέμβριο έλεγε ότι δεν θα μπούμε στον μηχανισμό στήριξης και ότι μπορούμε να εκδώσουμε ομόλογα στις τράπεζες παίρνοντας μετοχές και άλλα λέει σήμερα».


Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε, εξάλλου, ότι είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και υπογράμμισε ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του είπε πως έχει καλή σχέση με τον κ. Ορφανίδη, να μην δώσει συνέχεια στο θέμα και, όταν τελειώσει, θα τον επισκεφθούν μαζί, για να τα βρουν. 


Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως ο τότε πρόεδρος της Marfin προσπάθησε να πείσει την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ότι έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου, για να γίνει πιο χαλαρό και στη βάση των δικών του αναγκών και επιθυμιών. Το ίδιο, είπε ο κ. Βγενόπουλος, ζητούσε τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση από τη Βουλή, αλλά η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν αρνητική.

Με τη σειρά του, ο κ. Νεοφύτου, διέψευσε τη δήλωση του κ. Βγενόπουλου περί κατ' ιδίαν συνάντησής μεταξύ τους κατά την οποία, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, του ζήτησε να σταματήσει τη διαμάχη του με τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.


Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ποτέ δεν συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον κ. Βγενόπουλο, και ότι στη μοναδική συνάντηση που είχε μαζί του συνόδευε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και επίσης παρευρίσκονταν άλλα μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής.
 

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά του κ. Βγενόπουλου δεν ξενίζει, αφού ως αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών και αποφάσεων η Μαρφίν-Λαϊκή αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα, από τα οποία ενδέχεται η Κύπρος και η οικονομία της να συρθούν σε περιπέτειες.