current views are: 1

5 Μαΐου 2012
Δημοσίευση05:27

Πετρελαϊκές έρευνες από την Τουρκία μέσα στο Αιγαίο

Ενώ η Ελλάδα κοιμάται σε βαθύ πολιτικό λήθαργο η Άγκυρα δεσμεύει ζώνες έρευνας και επιχειρεί να αποκόψει στην πράξη το Καστελόριζο από τον εθνικό κορμό, ακυρώνοντας το όποιο δικαίωμα για οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή.

Δημοσίευση 05:27’
αρθρο-newpost

Ενώ η Ελλάδα κοιμάται σε βαθύ πολιτικό λήθαργο η Άγκυρα δεσμεύει ζώνες έρευνας και επιχειρεί να αποκόψει στην πράξη το Καστελόριζο από τον εθνικό κορμό, ακυρώνοντας το όποιο δικαίωμα για οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή.

Ενώ η Ελλάδα κοιμάται σε βαθύ πολιτικό λήθαργο η Άγκυρα δεσμεύει ζώνες έρευνας και επιχειρεί να αποκόψει στην πράξη το Καστελόριζο από τον εθνικό κορμό, ακυρώνοντας το όποιο δικαίωμα για οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή.

Την ώρα, που στην Αθήνα οι πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατίθενται στα…αβαθή των εκλογών, η Άγκυρα μεθοδικά υλοποιεί την επιθετική της πολιτική στη θαλάσσια περιοχή της Ανατ. Μεσογείου με τους ευρωπαίους εταίρους σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, να συνιστούν τη γνωστή πλέον… αυτοσυγκράτηση στα δύο μέρη.

Η αλήθεια είναι, πως μέχρι τώρα η προεκλογική αντιπαράθεση περιορίστηκε σε στείρα συνθηματολογία, σε διαξιφισμούς γύρω από επουσιώδη ζητήματα, ανάγοντας μάλιστα σε μείζον θέμα την διεξαγωγή ή όχι της τηλεμαχίας. Την ίδια ώρα οι αναφορές, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, για εθνικά ζητήματα, την εκκρεμότητα λ.χ. της ΑΟΖ είτε δεν έβρισκαν ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, είτε δεν έμπαιναν στην ουσία.

Έτσι η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε χωροθέτηση ζωνών στην θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου με επόμενο βήμα την δέσμευση συγκεκριμένων περιοχών που εν συνεχεία θα τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία, δεν φάνηκε να ξυπνά το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο από τον βαθύ λήθαργο του.

Το moneypost.gr σε σειρά σχετικών θεμάτων του έχει θίξει τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες αφ΄ ενός την αβελτηρία της Αθήνας και την φοβική τακτική, που ακολουθεί η ελληνική πλευρά και αφετέρου τη μεθοδική, βήμα προς βήμα ξεκάθαρα προκλητική και διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας.

Έχει σημειωθεί και από το moneypost.gr και από λιγοστούς ακόμη αναλυτές, πως πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή της Μεγίστης, του αναφαίρετου δικαιώματος του Καστελόριζου σε αποκλειστική περιοχή αξιοποίησης-εκμετάλλευσης.

Εμφανής εδώ και καιρό ο σχεδιασμός της Τουρκίας να αποκοπεί ο χώρος του ακριτικού νησιού από την περιοχή των Δωδεκανήσων, να ακυρωθεί στην πράξη η δυνατότητα της Ελλάδας να ανακηρύξει/οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θα εκτείνεται μέχρι τα Β.Δ της Κύπρου.

Δυστυχώς, η δραματική αυτή για τα ελληνικά συμφέροντα πραγματικότητα δεν αναδείχθηκε μετά από πρωτοβουλία ή αναφορά κάποιου από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ούτε βέβαια από κάποιο ελληνικό μέσο ενημέρωσης ή έγκριτους δημοσιογράφους. Αντίθετα, και εδώ έγκειται η κατάντια μας- μετά, αναδείχθηκε από σχετικό ερώτημα Κύπριων δημοσιογράφων και επίμονες οχλήσεις του «Φιλελεύθερου» προς τον Στέφαν Φούλε.

Οι Κύπριοι συνάδελφοι με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Μεγίστης ρώτησαν τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ τι προτίθενται να πράξουν οι Βρυξέλλες.

Για να λάβουν την… αποστομωτική απάντηση-νουθεσία του ανιστόρητου Φούλε, ο οποίος συνέστησε στα εμπλεκόμενα μέρη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση. Βέβαια ουδείς εχέφρων θα περίμενε διαφορετική απάντηση από τους εκπροσώπους των Βρυξελλών, που επί της ουσίας αναγνωρίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις, αμφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου (δύο χωρών-μελών της ΕΕ) και με την πάγια τακτική τους ΄΄νίπτω τας χείρας μου…΄΄, συνιστούν αυτοσυγκράτηση στην Αθήνα και την Λευκωσία όσον αφορά στην άσκηση των κυραρχικών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα διευκολύνει τους χειρισμούς της Αγκυρας, που προγραμματίζει διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες σε μία περιοχή, που ακόμη και τώρα στο…παρά πέντε η Αθήνα θεωρεί σαν να μην υπάρχει.

Σαν να είναι μία μαύρη τρύπα στη μέση της Ανατ. Μεσογείου.

Επί της ουσίας την ώρα που η Ελλάδα φοβούμενη τον ίσκιο της περιορίζει τους διαγωνισμούς για έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αρνούμενη να εγείρει ακόμη και τώρα θέμα ΑΟΖ, η Τουρκία προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση και χωροθέτηση στα δικά της μέτρα της περιοχής μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης. Αποκόπτοντας στην πράξη το Καστελόριζο από τον εθνικό κορμό, ακυρώνοντας το όποιο δικαίωμα για οριοθέτηση ΑΟΖ σε αυτή την εσχατιά της χώρας.

Joffrey Postman 


σχετικα αρθρα