Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ρουμανίας με τους διεθνείς δανειστές της για την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Σε δηλώσεις του ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει πως η Ρουμανία έχει περιθώριο να απαλύνει τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Από τότε κάποιοι μισθοί έχουν αποκατασταθεί.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας καταψηφίστηκε τον Απρίλιο στο κοινοβούλιο και αύριο Δευτέρα η νέα αριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία (με το ΔΝΤ) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία», τόνισε ο Φλορίν Γκεοργκέσκου, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011, η Ρουμανία και το ΔΝΤ υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια το προγράμματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που διήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.