Εν μέσω πρωτοφανούς ρευστότητας και αβεβαιότητας και υπό το βάρος των έξωθεν ομοβροντιών η ελληνική πλευρά έχει να χειριστεί άμεσα δύο-τρεις ουσιαστικές εκκρεμότητες.
Η σημαντικότερη, που βρίσκεται ήδη πάνω στο… τραπέζι και ετέθη νωρίτερα ατύπως από το Λ. Παπαδήμο αφορά σε ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο, που δεν έχουν ενταχθεί στο PSI και λήγουν στις 15 Μαΐου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα. Και αυτή η παράμετρος εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την εικόνα κατάρρευσης του τραπεζικού κλάδου με μετοχές όπως Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank να βυθίζονται έως και 21% νωρίτερα.

Αυτό που κυρίως φοβούνται από την πλευρά τους τραπεζίτες αλλά και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, είναι η αδυναμία κάλυψης ανάλογων εκκρεμοτήτων που εν δυνάμει θα μπορούσαν να «τινάξουν» στον αέρα την ίδια την δανειακή σύμβαση.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον Goldman Sachs, Citigroup και Ν. Ρουμπινί βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με τα πονταρίσματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να εκτινάσσονται στις τελευταίες δύο ώρες. Άμεσες οι συνέπειες στα spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά και των τίτλων της ευρωπεριφέρειας, ενώ πιέσεις δέχεται και το ευρώ.

Joffrey Postman