Η πολιτική αβεβαιότητα που έφερε η κάλπη,  εντείνει τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.  Η επομένη των εκλογών ξεκινά χωρίς την απόφαση για τη διανομή των 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τις τράπεζες, καθώς το σχετικό ΦΕΚ εκκρεμεί,  με αυξανόμενους φόβους για την αντίδραση των καταθετών και βέβαιη την νέα παράταση των αποφάσεων επί της ανακεφαλαιοποίησης.
Παράλληλα, στον αέρα μένει το ζήτημα αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων. Το ίδιο ισχύει και το ζήτημα  των περίπου 6,5 δισ. ευρώ ομολόγων αλλοδαπού δικαίου που έμειναν εκτός του PSI καθώς  οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν να ενταχθούν στο «κούρεμα», αλλά και για τις αποφάσεις  για την ATE και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αυτό που περιμένουν να δουν έστω και σήμερα στο γραφείο τους, είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδος για τους όρους και τις προϋποθέσεις  βάση των οποίων κάποιες τράπεζες (που θεωρούνται βιώσιμες) θα μπορούν να στηριχθούν από το ΤΧΣ.

Οι όροι διανομής των 18 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μεν, αλλά εκκρεμεί η (τυπικής σημασίας) γνώμη του ΤΧΣ επί του θέματος, ώστε η απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.  Όπως εξηγούν, τα χρήματα αυτά, της μεταβατικής στήριξης του τραπεζικού κλάδου έως ότου ληφθούν οι οριστικές  αποφάσεις για τα 25 δισ. ευρώ, διασφαλίζουν την ρευστότητα τουλάχιστο των 4 μεγάλων τραπεζών (Εθνική 6,9 δισ. ευρώ, Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, Alpa 1,9 δισ. ευρώ  και Πειραιώς 5 δισ. ευρώ).

Πάντως, το κομβικό  ζήτημα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, μένει σε εκκρεμότητα. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο, το οποίο όμως τώρα τελεί υπό την έγκριση της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν είναι σαφές πότε θα αναλάβει.

Το ίδιο ισχύει και για τα 6,5 δισ. ευρώ που παρέμειναν εκτός του PSI. Αποφάσεις για τη τύχη των ομολόγων πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς (ομόλογα αξίας 450 εκατ. ευρώ λήγουν στις 15 Μάιου). Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταλήγουν σε δύο πιθανά σενάρια: να γίνει πρόταση στους ομολογιούχους για  «κούρεμα» ίδιο με αυτό του PSI  (53,5%) χωρίς τα «ατού» όμως όσων εντάχθηκαν ή να μην πληρωθούν καθόλου τα ομόλογα αυτά.  


Γεωργία Παππά


Σχετικό θέμα: Αβεβαιότητα και φόβος την επομένη των εκλογών