current views are: 1

7 Μαΐου 2012
Δημοσίευση09:36

Πώς μας γονατίζει η αισχροκέρδεια

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο που τυγχάνει να είναι και η ακριβότερη χώρα στον κόσμο. Ή για να είμαστε πιο ακριβής μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο, με τις τιμές σε αρκετά προϊόντα στην Αθήνα να είναι υψηλότερες από αυτές στη Νέα Υόρκη.

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο που τυγχάνει να είναι και η ακριβότερη χώρα στον κόσμο. Ή για να είμαστε πιο ακριβής μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο, με τις τιμές σε αρκετά προϊόντα στην Αθήνα να είναι υψηλότερες από αυτές στη Νέα Υόρκη.

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο που τυγχάνει να είναι και η ακριβότερη χώρα στον κόσμο. Ή για να είμαστε πιο ακριβής μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο, με τις τιμές σε αρκετά προϊόντα στην Αθήνα να είναι υψηλότερες από αυτές στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα πάντως το καλάθι του Έλληνα καταναλωτή είναι ακριβότερο από αυτού του Βούλγαρου, του Ισπανού ακόμη και από του Γερμανού! Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε αλλά πλέον τα πράγματα έχουν εκτροχιαστεί με τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και ανελαστικές δαπάνες, βλπ. ρεύμα, ενέργεια, νερό, κ.λπ., να έχουν πιάσει ταβάνι τη στιγμή που το βιωτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα καταναλωτή έχει πιάσει πάτο!

Μπορεί λοιπόν στην Ελλάδα η κρίση να έχει κτυπήσει κόκκινο, ο μισθός, όταν και όποτε υπάρχει, να έχει υποστεί ένα γενναίο κούρεμα και η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα καταναλωτή να έχει πέσει στο ναδίρ, η Ελλάδα είναι η 4η πιο ακριβότερη χώρα μεταξύ 7 ευρωπαϊκών κρατών, (Βουλγαρία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία), προ και μετά το ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο καλάθι των 67 προϊόντων μόλις 8 εξ αυτών είναι φθηνότερα στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες αγορές (ποσοστό 11,94%) ενώ ακριβότερα είναι 15 ήτοι ποσοστό 22,38%. Εάν από την τιμή αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, ακριβότερα εμφανίζονται 16 προϊόντα ήτοι ποσοστό 23,88% και φθηνότερα 10 προϊόντα ή ποσοστό 14,93%.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ είναι ο υψηλότερος 23% σε χυμούς και άλλα, ενώ στα τρόφιμα είναι στο 13%, όταν στην Γαλλία ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και χυμούς είναι 5,5%, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 5%, στην Γερμανία 7%, στην Βουλγαρία 9%, στην Ιταλία 10% και στην Ισπανία 8%.

Υπέρβαρο το ελληνικό καλάθι

Οι Έλληνες λοιπόν πληρώνουν για  αναψυκτικό 330 ml  0,56 ευρω, όταν οι Ιταλοί για το ίδιο προϊόν δίνουν μόλις 0,37 ευρω, οι Ισπανοί 0,43 ευρω και οι Βούλγαροι 0,48 ευρω. Ανάλογη εικόνα και στον καφέ φίλτρου 250 γρ. που στην Ελλάδα πωλείται προς 3,78 ευρω, στην Γερμανία πωλείται 3,49 ευρω, στην Γαλλία 3,32 ευρω, και στην Βουλγαρία 2,5 ευρώ. Δημητριακά συσκευασίας 375 γρ. στην Ελλάδα πωλούνται προς 3,79 ευρω, στην Γερμανία προς 2,99 ευρω, στην Ιταλία 2,89 ευρω και στην Ισπανία 3,19 ευρω. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Συγκεκριμένα στοματικό διάλυμα 500 ml που στην Ελλάδα πωλείται 6,8 ευρω στην Γερμανία πωλείται 3,46 ευρω, στην Ισπανία 4,53 ενώ στην Μεγάλη Βρετανία 3,68 ευρω.

Εξέλιξη των τιμών που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν και για το πως λειτουργεί ο “ανταγωνισμός” στην αγορά.
Εκτός από το καλάθι τους σούπερ μάρκετ ο έλληνας καταναλωτής έχει να αντιμετωπίσει και την κούρσα ανόδου των τιμών στη βενζίνη η οποία έχει ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές της χώρας τα 2 ευρώ! Και να φανταστεί κανείς ότι τον Μάιο του 2010 η τιμή της βενζίνης ήταν “μόλις” 1,45 ευρώ το λίτρο όπου και πάλι ήταν από τις ακριβότερες της ΕΕ.

Σημαντικά αυξημένη είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ξεπέρασε το 1,04 ευρώ, από 0,97 ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα πράγματα όμως θα γίνουν πιο σκούρα από τις 15 Οκτωβρίου οπότε θα ισχύσει εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, κάτι που θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης 40%.
 

Τι δείχνουν τα διαχρονικά στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ

Στα 2332,25 ευρώ σκαρφάλωσε τον περασμένο Μάρτιο το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου Ελληνικού  όταν τον Μάρτιο του 2011 κόστιζε 2293,83 ευρώ, έχουμε μία αύξηση 38,42 ευρώ ή ποσοστό 2%. Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν, η στέγαση (7%) και οι μεταφορές (4%). Αύξηση η οποία είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο καλάθι τον Ιούνιο του 2009 κόστιζε 2010,15 ευρώ και τον Ιούνιο του 2010 2115,11 ευρώ.

Γιώργος Παλαιολόγος