Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η Ελλάδα θα υπάρχει ρευστότητα στο Δημόσιο, σύμφωνα την εφημερίδα Το Βήμα, που επικαλείται δηλώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Την ίδια στιγμή, από το πρωί έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται δειλά οι αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων για το αποτέλεσμα των εκλογών, με τελευταίο τον Αμαντέο Αλταφάζ, ο οποίος ζητά την πλήρη και έγκυρη εφαρμογή του μνημονίου.
Όπως αναφέρει το άρθρο του Βήματος λοιπόν, η δόση του Μαϊου έχει ήδη έγκριθεί και φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ, ωστόσο στον αέρα βρίσκεται η δόση του Ιουνίου. 

Το Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαιώνει ότι το Δημόσιο θα έχει χρήματα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου οπότε και θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης.

Πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ΕΕ αρχίζει σιγά σιγά να αντιδρά στην ετυμηγορία των ελληνικών εκλογών. 

Η ίδια η Γερμανίδα καγελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι «θεμελιώδους σημασίας» τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αποκλείοντας ξεκάθαρα το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος.

Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πριν από λίγο, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η πλήρης και έγκυρη εφαρμογή του μνημονίου είναι ουσιαστικής σημασίας για να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να οδηγηθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup έχουν επανειλημμένως επισημάνει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ και πρόσθεσε: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Όμως η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη».