Η αποχώρηση ενός κράτους- μέλους θα ήταν ένα εξευτελιστικό πισωγύρισμα για την ευρωζώνη και καθώς δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για να φύγει κάποια χώρα, τα εμπόδια είναι πολλά. Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης «Euractiv.com» με  τίτλο «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν τη λιτότητα, την οποία προωθεί η Γερμανία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  οι  Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή, επί δεκαετίες, εκτιμώντας δε, ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας.

Αναφορικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε, παράλληλα, ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς οι αγορές θα στοιχημάτιζαν, στη συνέχεια, στην αποχώρηση μιας άλλης χώρας.

Αυτό σημαίνει, καταλήγει το δημοσίευμα του Euractiv, ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, ακόμη και εάν ένα θυμωμένο εκλογικό σώμα φαίνεται ότι απέρριψε τις πολιτικές, που κράτησαν τη χώρα στη ζωή με μηχανική υποστήριξη και εντός της ευρωζώνης.