Με υπηρεσιακή κυβέρνηση και το μισό υπουργικό συμβούλιο εκτός Βουλής θα πρέπει να λαμβάνονται κρίσιμες για την οικονομία αποφάσεις, μέχρι να δοθεί λύση στο πολιτικό σκηνικό. Τα γεγονότα τρέχουν με ραγδαία ταχύτητα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (έξι μηνών) για ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ λήξεως 9 Νοεμβρίου 2012 που διενεργεί ο ΟΔΔΗΧ. Ο επικεφαλής Πέτρος Χριστοδούλου φέρεται από καιρό να έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Στις 10 Μαΐου θα πρέπει να φτάσουν στην Αθήνα τα 5,3 δισ. ευρώ των μηνιαίων πλέον δόσεων του Μνημονίου. Την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα  προσδιορίζεται η αποστολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στις τράπεζες η πρόταση υπουργικής απόφασης για τη κατανομή των 18 δισ. ευρώ του μεταβατικού σταδίου της ανακεφαλαιοποίησης. Έως τότε, το πλαίσιο στήριξης των τραπεζών θα παραμένει μετέωρο.
Την ερχόμενη εβδομάδα, το ορόσημο είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Θα διενεργηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες και το ερώτημα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων στη θέση θα παραμείνει ο Φ. Σαχινίδης.  
Τα δύσκολα δεν σταματούν εκεί. Έως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου των 430 εκατ. ευρώ που έμεινε εκτός της διαδικασίας ανταλλαγής.  Μέχρι και εχθές το βράδυ η Αθήνα δεν είχε ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει, εάν δηλαδή θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα ή όχι. Για το ίδιο θέμα διάχυτη ήταν η φημολογία, πως μπορεί να δοθεί μικρή παράταση μέχρι τις 31/5. 

Η Τρόικα είχε προγραμματιστεί να κατέβει στην Αθήνα μετά το Ecofin. Βάσει δηλώσεων ξένων αξιωματούχων, θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις και το σχηματισμό κυβέρνησης.  Πέρα από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να οριστικοποιηθούν ζητούμενο είναι και τα νέα μέτρα για τα επόμενα έτη (12 δις ευρώ) τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Μπορεί όμως ο Π. Χριστοδούλου να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την τρόικα για να αποφασισθεί ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά εύλογο ωστόσο είναι το ερώτημα ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη μίας τέτοιας κίνησης.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ προφανώς και έχει την δικαιοδοσία, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει λόγο να επωμισθεί και αυτό το φορτίο με την…καυτή πατάτα να πέφτει στα χέρια των πολιτικών αρχηγών.
Αλλά σε ποιους και με βάση ποια λογική δεν διαφαίνεται. Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα, δυσεπίλυτα τα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειρισθούν άμεσα. Και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη Μαίου.  

Το πολιτικό προσωπικό όμως θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα καλυφθούν οι διαχειριστές των hedge funds και εάν ναι πως θα αιτιολογήσει τη μη αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων, των ασφαλιστικών ταμείων που "πνέουν τα λοίσθια" . Από την άλλη, όπως προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς μη ικανοποίηση των… ορέξεων των κερδοσκόπων θα άνοιγε ακόμη ένα μέτωπο της Ελλάδας με τους ξένους παίκτες. Εμπλέκοντας κατά πάσα βεβαιότητα τη χώρα σε έναν ατέρμονα διεθνή δικαστικό αγώνα, καθιστώντας την ακόμη πιο ευάλωτη στις κάθε λογής επιθέσεις τους.

Ισως το μόνο παρήγορο μέσα σε όλα αυτά είναι, πως εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες των επόμενων μηνών τα μέσα- τέλη  Αυγούστου ακολουθεί περίοδος χωρίς υποχρεώσεις ομολόγων και πληρωμών χρεολυσίων μέχρι τον Δεκέμβριο.      


Γεωργία Παππά/ Joffrey Postman