Ποσότητες φυσικού αερίου που ξεπερνούν τις ανάγκες Κύπρου και Ισραήλ ανακάλυψε στην ανατολική Μεσόγειο, η εταιρεία Noble Energy. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη  η εταιρεία και ο πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, Τσαρλς Ντέιβιντσον, τιμήθηκαν από το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ντέιβιντσον είπε πως σημειώθηκαν 6-7 διαδοχικές επιτυχίες και ανακαλύφθηκαν 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες της Κύπρου και του Ισραήλ, που γι’ αυτές σημαίνει εξαγωγές.

Ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ευρύτερη περιοχή και ελπίζει ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα. «Τιμούμε απόψε την εταιρεία και τον ηγέτη της που άλλαξαν με την ανακάλυψή τους το γεωπολιτικό χάρτη της Κύπρου και της πολιτικής», είπε, επιδίδοντας την τιμητική διάκριση στον κ. Ντέιβιντσον, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βάσος Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου επισήμανε ότι η ανακάλυψη ανέβασε το προφίλ της Κύπρου, αλλά και τις προοπτικές του κυπριακού λαού για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δημιουργεί και προοπτικές για λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Βασιλείου κατέληξε ευχόμενος να μπορέσει η Noble να κάνει και το ίδιο για την Ελλάδα.
Πριν 14 χρόνια η Noble είχε ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ, τα οποία παρότι κρίθηκαν μέτρια, σε σύγκριση με τις μεταγενέστερες ανακαλύψεις (το 1/7 του κοιτάσματος της Αφροδίτης), επέτρεψαν στο Ισραήλ να καλύψει το 40% της ενέργειας που χρειάζεται για τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό.

«Ανοίγεται μία υπέροχη ευκαιρία για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά και ευκαιρία για καλύτερες σχέσεις της Κύπρου με γειτονικές της χώρες, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν», είπε για τα ανακαλυφθέντα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Διευκρίνισε ότι η εγχώρια αγορά δεν επαρκεί για την απορρόφηση των ποσοτήτων αερίου που θα παράγονται και θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί η εμπορική του εκμετάλλευση μέσω εξαγωγών σε άλλες χώρες.

«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες κι η ομάδα μας είναι έτοιμη κι εργάζεται από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο όχι μόνο θα εγγυάται τη μεταφορά του αερίου στην Κύπρο το συντομότερο, για την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών, αλλά τη δημιουργία λίγα χρόνια αργότερα των εγκαταστάσεων που θα επιτρέπουν την εξαγωγή του αερίου. Αυτό θα αποφέρει μεγάλη οικονομική αξία στη χώρα, καθώς η παγκόσμια αγορά για υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ισχυρή και όπως φαίνεται θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση σ’ όλο τον κόσμο».

Ο κ. Ντέβιντσον είπε πως για τη Noble υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και η προοπτική διαφαίνεται θετική για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, των πολιτικών σχέσεων.

«Δεν είναι εύκολο. Ομως διαλέγεις τους φίλους σου και μένεις σταθερός σ’ αυτούς. Κι εμείς ως Noble Energy έχουμε επιλέξει τους φίλους μας και παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον κ. Ντέιβιντσον και τη Noble Energy, «για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μία προσπάθεια της οποίας η σημασία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ανακάλυψη αυτή έχει τεράστια γεωστρατηγική και πολιτική σημασία, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., όσο και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και θα ωφελήσει το λαό της Κύπρο και της ευρύτερης περιοχής».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, που τόνισε ότι οι ενεργειακές ανακαλύψεις άλλαξαν την εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, η οποία μπορεί να συμβάλει στην οικονομική συνεργασία και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Stockwatch