Ισχυρή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη


«
Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή- εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή-  παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», τόνισε ο κ. Μπαρόζο. 

 

«Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», υπογράμμισε.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ακόμη πως θα ήταν «ανεύθυνο» η Επιτροπή να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη. Αν ληφθούν σωστές αποφάσεις θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη


«Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο. 


Η Επιτροπή, εκτός από το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες ή την πράσινη οικονομία, προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια, να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.


Η Επιτροπή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, στις 30 Μαΐου θα δημοσιοποιήσει οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ, ενώ την Παρασκευή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις για τα ελλείμματα και την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ.