Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν είναι θετικές ούτε για την Κύπρο ούτε για ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή.
Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή οι εξελίξεις για την Κύπρο «χρήζουν ιδιαίτερου προβληματισμού διότι πρέπει να προσέξουμε να αποφευχθούν τυχόν αδυναμίες και λάθη που έχουν γίνει στην οικονομική διαχείριση στην Ελλάδα και να είμαστε διπλά και τριπλά προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε παρόμοιο ενδεχόμενο».
Παράλληλα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική ηγεσία ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως τόνισε, «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ζήτημα των τραπεζών» σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση βάσει της νομοθεσίας προετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμη στην περίπτωση που οι διευθύνσεις των τραπεζών απευθυνθούν στην κυβέρνηση να μπορεί να τις στηρίξει».  Ωστόσο, δεν αποκάλυψε εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει δάνειο για στήριξη των κυπριακών τραπεζών στην περίπτωση κατά την οποία επιλέξει να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα μέσω δανείου και όχι του EFSF.
«Δεν μπορώ να απαντήσω διότι είναι σαν να σας αποκαλύπτω ποιος είναι ο τρόπος που έχουμε επιλέξει για στήριξη των τραπεζών» επαναλαμβάνοντας ότι το EFSF είναι ακόμη μια επιλογή που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση.

Ο κ. Σιαρλή σχολιάζοντας δήλωση του πρώην διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποταθούν για στήριξη στο EFSF, ξεκαθάρισε ότι «με βάση των κανονισμών του μηχανισμού αυτό γίνεται μόνο από το κράτος που εποπτεύει τις τράπεζες».