Στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να επανεκκινήσει την οικονομία , αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μυτιληναίος αλλά και ο πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Γ. Μυτιληναίος, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την χρόνια παθογένεια του κρατικού μηχανισμού, o οποίοw όχι μόνο δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικοί όμιλοι για την ενδυνάμωση της διεθνούς τους δραστηριοποίησης,  αλλά αντιθέτως αδιαφορεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, η ανάληψη του έργου προϋπολογισμού 45 εκατ. δολαρίων της ΜΕΤΚΑ, από την τουρκική θυγατρική της. Όπως εξήγησε, ο Τούρκος πρέσβης στο Αλγέρι δραστηριοποιήθηκε έντονα για την υποστήριξη της εταιρείας, ενώ αντίθετα ο Έλληνας πρέσβης αδιαφόρησε πλήρως. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η φορολόγηση των εσόδων από το έργο στην Τουρκία είναι μηδενική.

Απαντώντας δε,  σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον ο όμιλος ή η ΜΕΤΚΑ σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αποκάλυψε ότι ο όμιλος δέχεται πιέσεις από θεσμικούς επενδυτές, από αναλυτές ακόμη και από τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο είπε χαρακτηριστικά ότι «ο όμιλος και η ΜΕΤΚΑ γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα και θα διατηρήσουν την έδρα τους, μέχρι νεωτέρας». Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ανάλογες αναφορές έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια και άλλοι κολοσσοί της βιομηχανίας, όπως η S&B, ο Τιτάνας αλλά και η Coca- Cola 3E.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «το 2012 θα κλάψουν μανούλες» και πρόσθεσε ότι επειδή δεν θέλει να είναι αυτός που θα κλάψει… θα κινηθεί όσο γίνεται πιο συντηρητικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
 

Η πορεία του ομίλου το 2011

Κόντρα στην οικονομική κρίση κινήθηκε το 2011 ο όμιλος, ο οποίος εμφάνισε κύκλο εργασιών- ρεκόρ,  στα 1,57 δισ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο οφείλεται στην έντονη δραστηριότητα της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό, η οποία όπως είπε, μέσα σε 12 χρόνια κατάφερε να γίνει μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνής εταιρεία με κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο έργων 1,7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη κατασκευαστική δραστηριότητα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 5.000 μεγαβάτ.

Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, το 2011 ολοκληρώθηκε ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα και με τη λειτουργία της Κόρινθος Power ο όμιλος καθίσταται πλέον  ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός με τρεις θερμικές μονάδες και πολλά έργα ΑΠΕ. Στα προβλήματα της αγοράς, αναφέρθηκε ότι το μεγαλύτερο εξ εαυτών είναι οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει ξεμείνει από ρευστό.

Τέλος, στον τομέα της μεταλλουργίας οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο η «Αλουμίνιον της Ελλάδας» προχωρά στην εφαρμογή προγράμματος για μείωση του υψηλού λειτουργικού κόστους που αντιμετώπισε με στόχο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.