«Φωτιά» παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, με βασική αναφορά στην πολιτική αστάθεια της Ελλάδας, η οποία, όπως ισχυρίζονται,  θα την οδηγήσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει χάσει την υπομονή της με τη χώρα μας, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι έγκειται στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι η Ευρώπη σταματά να διαπραγματεύεται». Ωστόσο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη ήταν σχεδόν αδιανόητη. Τώρα, με τα ενδυναμωμένα (από τις εκλογές) πολιτικά κόμματα να αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες της συμφωνίας της χώρας για διεθνή βοήθεια και τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με σκληρή γλώσσα, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και πιο πιθανό».

«Το οικονομικό χάος προκάλεσε τεράστια κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και οδήγησε σε μια βαθιά δυσπιστία προς τα κόμματα που θεωρούνται "αρχιτέκτονες" της λιτότητας» αναφέρει το BBC.

Καλύτερα «βλέπει» τα πράγματα ο βρετανικός Guardian ο οποίος αναφέρει ότι τελικά η ΕΕ θα οδηγηθεί σε χαλάρωση της λιτότητας μετά την «ελληνική ανταρσία».
«Η αναταραχή στην Ελλάδα αυξάνει τον κίνδυνο για το ευρώ» αναφέρει η Wall Street Journal. «Η σχετικά ήρεμη αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ελληνική κρίση συγκαλύπτει αυξημένους κινδύνους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που οδηγεί προς έξοδο της από τη ζώνη του ευρώ, με συνέπειες δύσκολα προβλεπόμενες» συνεχίζει.

«Και τώρα κυρία Μέρκελ»; επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Bild για το τι μέλει γενέσθαι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν.

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε – και ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη. Σε μια δημοκρατία κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Και κανένας δεν θα αρνηθεί στους Έλληνες αυτό το δικαίωμα. Όμως μια ελεύθερη επιλογή μπορεί να έχει και συνέπειες. Για αυτό και επιτρέπεται η ερώτηση: Γνωρίζουν οι Έλληνες, γνωρίζουν τα κόμματα τι ρισκάρουν; Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα σχέδιο Β΄: Πώς μπορεί η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την Ελλάδα;

«Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην Ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει» γράφει η εφημερίδα.

«Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. «Το εκλογικό αποτέλεσμα πιέζει προς τον συνασπισμό, τη συνεργασία και τον συμβιβασμό, στα οποία δεν υπάρχει παράδοση στην Ελλάδα. Ήρθε ωστόσο ο καιρός να δημιουργηθεί μια τέτοια παράδοση. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με τα χειρότερα: συγκρούσεις στους δρόμους, χρεοκοπία και η κατρακύλα στην καταστροφή. Δυστυχώς πια τίποτα δεν αποκλείεται» συνεχίζει.

«Τέλος εποχής» επιγράφεται σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung για τις ελληνικές εκλογές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι μόνο επειδή το ζητούν οι Βρυξέλλες. Χωρίς ένα αποτελεσματικό κράτος δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Οι πολιτικοί, είτε τάσσονται υπέρ της λιτότητας, είτε όχι, στερούνται σχεδίων ή οραμάτων που θα σταματούσαν την παρακμή και θα ανανέωναν το δημόσιο. Μόνο με τον εθνικισμό η χώρα δεν προχωρά».

Από την πλευρά του, το Der Spiegel αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει τρόμο στην Ευρώπη, ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν φανερώσει την πολιτική κρίση εντός της ΕΕ, ενώ αναλυτής του γερμανικού περιοδικού τονίζει ότι απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική.

Με πληροφορίες από το in.gr