Οικονομικά βοηθήματα προς τους χαμηλόμισθους και τους πολίτες των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Γκίλαρντ για το οικονομικό έτος 2012-2013, που κατέθεσε χθες το βράδυ ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν.
«Η κυβέρνηση προσφέρει βοήθεια στη μέση οικογένεια, διότι εκτιμά πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογενειάρχες να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα και τις πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού» τόνισε ο Γουέιν Σουάν και πρόσθεσε ότι «η μέριμνα της κυβέρνησης για τα κατώτερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα καθιστά τον προϋπολογισμό γνήσιο Εργατικό προϋπολογισμό».

Ο κ. Σουάν ανακοίνωσε, επίσης, σημαντικές δαπάνες για την περίθαλψη των ανάπηρων πολιτών και των ηλικιωμένων, τη βελτίωση της οδοντιατρικής περίθαλψης, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατασκευή δημοσίων έργων και υπογράμμισε ότι η χώρα επιστρέφει στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών δυσκολιών, καθώς και για τη διασφάλιση της δυνατότητας της Αποθεματικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τους τόκους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος θα ανέλθει σε 44,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 7 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το ποσόν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του περασμένου Μαΐου. Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στο μειωμένο εισόδημα του κράτους από φόρους και την επιτάχυνση των αποζημιώσεων στους πολίτες για την αύξηση του κόστους ζωής, που αναμένεται να προκαλέσει η επιβολή του Φόρου Διοξειδίου του 'Ανθρακα (Carbon Tax).

Παράλληλα η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με ρυθμό 3,25% το οικονομικό έτος 2012-2013 και πτώση στο 3% το οικονομικό έτος 2013-2014. Τέλος, η ανεργία θα ανέλθει στο 5,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας.