Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οι Ευρωπαίο ψηφοφόροι δεν είναι ευχαριστημένοι από το «status quo» και αυτό φάνηκε από την ψήφο τους, τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ και πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Daily Maverick.
Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτζ «καμία μεγάλη οικονομία δεν έχει βελτιωθεί μέσω της λιτότητας. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο από τη λιτότητα ή μόνο από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε.

Όπως εξηγεί η εμμονή της Ευρώπης στη λιτότητα είναι αποτέλεσμα κακής διάγνωσης των προβλημάτων της. «Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας λιτότητας στην Ευρώπη θα είναι μακράς διαρκείας και πιθανώς άγριες. Αν επιβιώσει το ευρώ, το κόστος για τη σωτηρία του θα είναι υψηλή ανεργία και βάσανα, ιδίως στις χώρες της κρίσης. Και η ίδια η κρίση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί. Οι ηγέτες εγκληματούν, αγνοώντας εν γνώσει τους τα μαθήματα του παρελθόντος».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Δεν γίνεται όλες οι χώρες να λαμβάνουν το ίδιο «φάρμακο» είπε.