Κανονικά, στην ώρα τους, θα καλυφθούν όλα τα ομόλογα που λήγουν τη Δευτέρα. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έκανε στο moneypostνωρίτερα, κορυφαίος παράγοντας της απερχόμενης κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου.


Η Αθήνα, όπως σημείωσε, έχει λάβει ήδη προφορική διαβεβαίωση από την πλευρά των δανειστών πως τα χρήματα της δόσης (5,3 δισ. ευρώ) θα πιστωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το πρωί. 


Πρόκειται για κεφάλαια που δίνονται από το EFSF και εντάσσονται στο συνολικότερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Διαδικαστικά, θα χρειαστεί μία εργάσιμη (για τις Τράπεζες), προκειμένου να γίνει η απαραίτητη, από τεχνικής πλευράς, διαδικασία μεταφοράς των κεφαλαίων. 


Από αυτά, θα καλυφθούν πρωτίστως τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν αρχές της επόμενης εβδομάδας και βεβαίως τα 450 εκατ. ευρώ ξένων επενδυτών που έχουν στην κατοχή τους τίτλους που υπόκεινται σε διεθνές δίκαιο. 


Η ίδια πηγή μας διαβεβαίωνε πως σε αυτή την τόση λεπτή φάση της κρίσης, καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον και δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί. Είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι δανειστές μας, οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο σε αυτή τη συγκυρία. 


Σημειώνει δε, με νόημα, πως η «φωτιά» που έχουν πάρει τα ελληνικά spreads, η υπέρβαση του ορίου συναγερμού 6% για τον 10ετη τίτλο της Ισπανίας, η ρευστότητα στα CDS και η αδυναμία του ευρώ δεν επιτρέπουν λεονταρισμούς από κανέναν εμπλεκόμενο.


Σημειώνεται πως νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπερνούσε το 6% τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της Γερμανίας υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου (λήξης 2023) διαμορφωνόταν στο 23,15%, τη στιγμή που το ευρώ υποχωρούσε κοντά στα χαμηλά 3 μηνών έναντι του δολαρίου. Το ευρώ έπιασε πάτο νωρίτερα στα 1,267 δολάρια.

Εύλογα, σε αυτή την καμπή των αγορών, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν όλοι θα ήταν μία εμπλοκή στο θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Άλλωστε, όπως είχε σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο και ο Όλι Ρεν, ακόμη και μία μη ενδεχόμενη εμπρόθεσμη κάλυψη τέτοιας σειράς ομολόγων σε ξένους δικαιούχους δεν θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός. Joffrey Postman