Διχογνωμίες που οδηγούν στη σχιζοφρένεια, επικρατούν στους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ ή όχι.

Για του λόγου το αληθές, δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται αναλυτές αναφέρει πως η πιθανότητες εξόδου φτάνουν το 90%, τη στιγμή που η Credit Suisse υποστηρίζει πως όχι, οι πιθανότητες είναι 15%.

Μέσα σε αυτή την αναποφασιστικότητα έρχεται να προστεθεί και ένας Γερμανός αναλυτής ο οποίος ως άλλος Γιώργος Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα των Ελλήνων για να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ή όχι!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Νωρίτερα σήμερα, οι Financial Times ανέφεραν στο επίμαχο δημοσίευμα πως η υποχώρηση των τιμών των ελληνικών μετοχών πάνω από 10% τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης, προετοιμάζει τις αγορές για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.   

«Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας», τόνισε στην εφημερίδα ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS, Χάρβιντερ Σάιαν.   

Επιπλέον, ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management, Τζον Στόπφορντ, δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».

Τώρα, στο ίδιο δημοσίευμα έρχεται μια αμφισβήτηση των παραπάνω αναλυτών από τρίτο αναλυτή, τον Μάλκολμ Μπαρ της JP Morgan που λέει εν ολίγοις ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και ότι το ποσοστό πιθανότητας εξόδου είναι στο 50%.

Ποσοστό που αναιρείται σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters όπου η Credit Suisse εκτιμά πως το ποσοστό εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχεται στο 15%!

Είναι προφανές πως η αλλαγή που επέρχεται στην ευρωζώνη έχει μπερδέψει τους αναλυτές, αφού πλέον το μπλοκ Μέρκελ - Σαρκοζί έχει καταρρεύσει και πλέον όλοι μιλούν για ανάγκη ανάπτυξης και όχι λιτότητας.

Και ένα δημοψήφισμα

Για να ξεμπλέξει με τις εξισώσεις και τις πιθανότητες, ο Γερμανός αναλυτής Χέριμπερτ Ντίτερ προτείνει κάτι παλιό που έχει ήδη αποδοκιμαστεί από την ΕΕ. Δημοψήφισμα.

Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, ο Χ. Ντίτερ τονίζει ότι κυριαρχεί ασάφεια σχετικά με τις προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στη μελλοντική της εξέλιξη.

Όπως εξηγεί «από τη μια πλευρά τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υπερψήφισαν κόμματα τα οποία απορρίπτουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και από την άλλη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα του λαού θέλουν να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ».

Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να κρατά σε ομηρία τα μέλη της ΕΕ.