Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής εταιρίας Tokyo Electric Power (TEPCO), της οποίας τα οικονομικά έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα.

Η κυβέρνηση του Γιοσιχίκο Νόντα πρόκειται να εισφέρει κεφάλαια στην εταιρεία, αφού έκρινε αποδεκτές τις προτάσεις για οικονομική εξυγίανση που η τελευταία δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει σε αντάλλαγμα για μια νέα κρατική ενίσχυση για την αποζημίωση των θυμάτων της καταστροφής και την αποφυγή της πτώχευσης.

Η οικονομική κατάσταση της TEPCO έπειτα από το ατύχημα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι βρίσκεται σε δεινή θέση. Η εταιρεία εκτιμά την ετήσια καθαρή ζημιά για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο σε περίπου 7 δισ. ευρώ, μετά από περίπου 12 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Δεν πιστεύει ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία πριν από τη χρήση της περιόδου Απριλίου 2013-Μαρτίου 2014, επιβάλλοντας στους πελάτες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ήδη λάβει έγκριση από το κράτος για προκαταβολές περίπου 1.600 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 16 δισ. ευρώ), για αποζημιώσεις στα θύματα της καταστροφής, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να αποφύγει την παύση πληρωμών.

Πρόσφατα παρουσίασε στις αρχές μια νέα έκδοση του σχεδίου της εξοικονόμησης πόρων για μια χρονική περίοδο πάνω από 10 χρόνια, αυξάνοντας τις υποσχέσεις της για να επιτύχει μεγαλύτερη βοήθεια για την πληρωμή των λογαριασμών της από την αγορά υδρογονανθράκων. Αυτοί διογκώνονται λόγω της επαναλειτουργίας θερμικών μονάδων που θα αντισταθμίσουν τη διακοπή της λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της.

Ο όμιλος αναμένει τώρα να εξοικονομήσει περισσότερα από 3.300 δισ. γεν (σχεδόν 33 δισ. ευρώ) σε μια δεκαετία, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το προηγούμενο, χάρη στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων για την προμήθεια εξοπλισμού.

Η έγκριση αυτού του σχεδίου εξοικονόμησης, προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετων πόρων, θα πρέπει να οδηγήσει το κράτος σε ένα σύνολο ιδιωτικών ιδρυμάτων που θα συνεισφέρουν, το καθένα, 1.000 δισ. γιεν (περίπου 10 δισ. ευρώ) στην TEPCO.