Τα 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ.  της δόσης θα καταβληθούν στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε το EFSF
Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ της δόσης που θα εκταμιευτεί για τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με το Reuters, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που είχαν μερικές χώρες όπως η Γερμανία και η Φιλανδία και ζητούσαν καθυστέρηση μέχρι να οριστικοποιηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το EFSF αναφέρει ότι αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το πρώτο «πακέτο» δανείων, ύψους 39,4 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου. «Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δις. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα έλεγαν πως οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή καθυστέρηση της βοήθειας των 5,2 δισ. προς την χώρα μας, εξαιτίας ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του Γιουνκέρ, είχε εκφράσει  την αμφιβολία του αν θα καταβληθεί η δόση. 

Χθες το πρωί πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η δόση πρόκειται να καταβληθεί κανονικά, ενώ και ο ίδιος ο Αmadeu Altafaj δήλωσε, ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, αφού όπως εξήγησε έχει ήδη εγκριθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η εμπλοκή ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, από την Φιλανδία και τη Γερμανία, μετά από τις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών να  πραγματοποιηθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.


Όμως, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης πρόκειται να καταβληθεί για την αποπληρωμή των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και τότε το ζήτημα θα λάμβανε άλλες διαστάσεις.


Εξάλλου, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δήλωσαν επιφυλακτικοί για το εάν τελικά θα παρακρατηθεί η δόση λέγοντας πως οι εν λόγω φήμες έχουν ως αντικείμενο να πιέσουν την Αθήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά μια ειλικρινή απειλή για ακύρωση της πληρωμής.


Σχετικό θέμα: Στην ώρα τους θα πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν στις 15/5- Προφορική διαβεβαίωση για καταβολή της δόσης μέχρι την Παρασκευή